Facebook Twitter Tunein YouTube

30 JAAR WEL-LUIDENDE VERBROEDERING

Voor de 15de keer kwamen studenten van de Yale Guild of Carillonneurs afgezakt naar het beiaardcentrum van de wereld, Mechelen. De eerste keer dat dit gebeurde, was in maart 1987.

Het is op zijn minst ongewoon, kan je wel stellen, dat een studentenvereniging die studenten met eenzelfde interesse en passie samenbrengt en trouw om de twee jaar afreist naar Europa en meer bepaald naar de Lage Landen met als kern Mechelen om er ‘de beiaard’ beter te gaan leren kennen.

De studenten volgen allemaal andere richtingen in Yale, van chemicus over wiskundige tot architect en noem maar op. Samen delen ze een passie voor een instrument dat ze meestal niet kenden voor ze aan die universiteit kwamen studeren. In de toren van het universiteitsgebouw bevindt zich een zeer mooie zwaardere beiaard die dagelijks bespeeld wordt, anderhalf uur lang, door studenten die als hobby elkaar het beiaardspel aanleren. Een aantal kan al muziek, maar dat is niet voor allemaal zo. In 1987 ontstond er contact tussen Marc Van Eyck (toen preases van Campana, studentenvereniging van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen) en Christina Anderson die de Yale Guild of Carillonneurs leidde. Het kwam tot een bezoek aan Mechelen en andere beiaardsteden in eigen land maar ook in Nederland en Frans-Vlaanderen, zeg maar de oude Nederlanden waar de beiaard historisch gemeen goed was en is.

Ludwig van Mechelen

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent