Facebook Twitter Tunein YouTube

60 jaar Festival Musical de Namur

Tussen 6 juni en 13 juli staat Namen centraal met het Festival Musical de Namur. In deze jubileumeditie, het festival bestaat 60 jaar, ontdek je op diverse locaties prachtige concerten.

Het is geen geheim dat de natuur steeds belangrijker wordt voor de mens, die zich nu volledig bewust is van zijn grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de wereld om hem heen en het behoud ervan.

Deze alomtegenwoordige realiteit staat centraal in twee voorstellingen voor kinderen en gezinnenOctave & Mélo, een muzikaal verhaal dat wordt gedragen door de loop van de rivier, en Carnaval des animaux en péril , dat niet verwijst naar het beroemde werk van Camille Saint-Saëns maar de vorm aanneemt van een muzikale en ecologische fabel die het midden houdt tussen barok en biodiversiteit.

Sinds mensenheugenis is de natuur een geliefd onderwerp voor kunstenaars in het algemeen en muzikanten in het bijzonder. De schoonheid van het landschap, de kracht van de elementen en het ritme van de seizoenen zijn nauw verbonden met het dagelijks leven en vormen een constante bron van inspiratie, na het onontkoombare thema van de liefde.

Al vanaf de middeleeuwen vierden troubadours en trouvères de natuur, haar schoonheid en gevaren, haar weelderigheid en diversiteit. Twee concerten, op 3 en 13 juli, zijn een aangename herinnering hieraan, het tweede met vogelzangers die u zullen verrassen en verrukken. Ook traditionele liederen verwijzen vaak naar de natuur, en die uit Ierland en Schotland zijn bijzonder welsprekend, zoals het concert van het gloednieuwe Kraken-consor Zelfs in de Romantiek, toen componisten de charmes van verre landen opriepen voor een publiek met een voorliefde voor het exotische, stonden ze vaak stil bij beschrijvingen van de natuur. Dit is het onderwerp van het recital van Jodie Devos en haar partners.

Ook de artiesten die verbonden zijn aan de Festivals de Wallonie 2024 staan stil bij dit thema, met op 9 juli de sopraan Gwendoline Blondeel die in gezelschap van Cappella Mediterranea de (barokke) Liederen van Hemel en Aarde in kaart brengt en Vox Luminis die het gewijde repertoire van Claudio Monteverdi uit zijn beroemde verzameling “la forêt morale” (Selva Morale).

Met het Ensemble Clément Janequin en de Saqueboutiers de Toulouse wordt het thema op een nieuwe manier verkend, opnieuw in verband met een dramatische actualiteit, namelijk de menselijke natuur, die door de eeuwen heen even gefascineerd is gebleken door macht, geweld en oorlog als altijd (concert op 2 juli). Onder de suggestieve titel L’homme armé, larmes et alarmes nodigen de artiesten u uit om muzikale schatten uit de Renaissance te ontdekken, voor het eerst op ons festival in dialoog met het gloednieuwe schiporgel in de Saint-Loup Kerk. Samen met het majestueuze galerijorgel zal dit laatste prachtig tot zijn recht komen tijdens het Bach-recital van Cindy Castillo (9 juli), waarin vooral een aantal pagina’s centraal staan die geïnspireerd zijn door de natuur, zoals de prachtige Pastorale in F groot.

Vorig jaar voerde ons festival voor de allereerste keer een opera op in de gloednieuwe Namur Concert Hall, met een memorabele uitvoering van De Toverfluit van Mozart. Dit jaar keert hetzelfde team terug met Mozarts allereerste grote opera seria, Mitridate, Re di Ponto, een verbluffend werk van maturiteit en virtuositeit dat de jonge componist onmiddellijk erkenning opleverde als een referentie in het vakgebied… en dat opnieuw een gelegenheid biedt om de actualiteit op te roepen, aangezien de handeling van deze opera zich afspeelt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog (concert van 6 juli).

Om het programma van dit 60e jubileumseizoen compleet te maken, stellen we een openingsconcert voor dat gewijd is aan Vivaldi, een andere componist die geïnspireerd werd door de natuur, zoals we allemaal weten (!). Hij schreef een reeks zeer spectaculaire concerti voor het rijke hof van Dresden, waarbij hij de contrasten, instrumentale kleuren en pracht van het tutti vermenigvuldigde (28 juni). Leonardo García Alarcón maakt dan een tijdige terugkeer met een van zijn beroemdste successen, Michelangelo Falvetti’s oratorium Il Diluvio universale. Dit oratorium, dat al meer dan tien jaar unaniem wordt geroemd over de hele wereld, past perfect bij het thema van dit seizoen en maakt zijn grote terugkeer naar Namen (30 juni).

Traditiegetrouw worden ook de verjaardagen van grote componisten gevierd, en dit jaar wordt Gabriel Fauré geëerd met een verkenning van zijn koorrepertoire met Thibaut Lenaerts, het Chœur de Chambre de Namur en het Millenium Orchestra. Op het gevarieerde programma staat de allereerste versie van het beroemde Requiem, dat Fauré schreef voor de begrafenis van een parochiaan en dat sinds 1888 niet meer in deze vorm werd uitgevoerd (op 12 juli).

Het Festival musical de Namur heeft altijd veel aandacht besteed aan jong talent. Dit zal opnieuw het geval zijn op 5 juli met een duo (Koi Collective) dat de 2023 editie van de wedstrijd “Génération classique” van de Festivals de Wallonie won.

Tot slot zullen degenen die ons de afgelopen jaren hebben gevolgd zich ongetwijfeld herinneren dat de laatste editie van ons festival werd voorafgegaan door een aantal concerten in juni. We herlanceren dit idee in 2024, met twee grote concerten: het eerste is gewijd aan het oratorium Jephtha van Händel, met het Chœur de Chambre de Namur, Les Talens Lyriques en Christophe Rousset (28 mei). Met deze productie, die alleen in Versailles, Oslo, Halle en Namen zal worden uitgevoerd, zetten we de reeks Händel-oratoria voort waaraan u sinds Samson in 2018 gewend bent geraakt. Het andere concert staat gepland voor 6 juni en is het officiële 60-jarig jubileumconcert van ons festival. Het is een kans om dit te vieren met Leonardo García Alarcón, het Chœur de Chambre de Namur en Cappella Mediterranea, die enkele grote barokwerken uitvoeren, waaronder Händels zinderende Dixit Dominus.

Jean-Marie Marchal, artistiek directeur

Wanneer : 6 juni – 13 juli
Waar : diverse locaties – Namen
Info & tickets : www.festivalmusicaldenamur.be

Recent