Facebook Twitter Tunein YouTube

Antwerp Symphony Orchestra heropent de Koningin Elisabethzaal

Begin juli brengt het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van zijn chef-dirigent Elim Chan vier ‘Weer*klank’-concerten in de Koningin Elisabethzaal. De nieuwe Koningin Elisabethzaal maakt het mogelijk om alle nodige veiligheidmaatregelen te treffen voor publiek en orkest.

Onder leiding van chef-dirigent Elim Chan brengt het Antwerp Symphony Orchestra voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis in maart weer concerten in de Koningin Elisabethzaal. Antwerp Symphony koos speciaal voor deze concertreeks het werk Fratres voor strijkers en slagwerk van Arvo Pärt. Het orkest draagt dit werk op aan de slachtoffers van de coronacrisis en brengt hiermee tegelijk hulde aan alle werknemers uit de essentiële sectoren die een cruciale rol spelen tijdens de coronacrisis. Ook op het programma staat de Zevende symfonie van Dvořák. Het concert heeft geen pauze en zal ongeveer een uur duren. Op woensdag 1 juli vindt een open generale repetitie plaats voor genodigden en op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juli staan drie concerten gepland voor het publiek.

Het Antwerp Symphony Orchestra zet de veiligheid en de gezondheid van zijn publiek, musici en personeel op de eerste plaats en volgt de richtlijnen van de overheid en expertenadviezen nauwgezet op. Het orkest nam alle aspecten van zijn werking grondig onder de loep en toetste zijn bevindingen af bij de andere culturele instellingen en de bevoegde overheden. De Koningin Elisabethzaal is de grootste nieuwe klassieke concertzaal van het land, en biedt door zijn ontwerp en omvang heel wat oplossingen.

De Koningin Elisabethzaal heeft een maximale capaciteit van 2000 plaatsen, en zou meer dan 600 mensen publiek kunnen ontvangen onder de regels van social distancing. Op dit moment worden voor de vier ‘Weer*klank’-concerten echter slechts maximaal 200 toehoorders toegelaten per concert. Daarbij worden meerdere ingangen en looproutes met eenrichtingsverkeer gebruikt. Extra onthaalpersoneel (met mondmasker) zal het publiek helpen en wegwijs maken in de nieuwe omstandigheden in de zaal. In de zaal zelf worden rijen en stoelen opengelaten om de afstand van anderhalve meter tussen het publiek te garanderen.

De podiumoppervlakte wordt aanzienlijk uitgebreid door de beweegbare koortribune naar achter te schuiven. Deze maatregelen laten het orkest toe om te spelen met een symfonische bezetting van 60 muzikanten, verdeeld over strijkers, blazers en slagwerkers die allemaal voldoende afstand van elkaar kunnen bewaren, en toch samen kunnen spelen.

Wanneer :
1 juli – 14.00u
2 en 3 juli – 20.00u
4 juli – 15.00u
Waar : Koningin Elisabethzaal – Antwerpen
Info : www.antwerpsymphonyorchestra.be

Recent