Facebook Twitter Tunein YouTube

ARMEENSE VERZEN EN VERHALEN

Armenië is een land dat tot de verbeelding spreekt omwille van zoveel redenen. De situering op de zijderoute van een volk met eeuwenoude cultuur en tradities, zorgt voor een kruisbestuiving van onder meer Oost-Europese lyriek en Oosterse poëzie met Christelijk geïnspireerde volksverhalen.

Zoveel invloeden en toch een vaste, mooie identiteit. Een harde geschiedenis, waarin al deze elementen hun hartstocht en verdriet bepaalden, hetgeen zij als geen ander onder woorden kunnen brengen door middel van muziek en literatuur.

De artiesten die het middagconcert van vrijdag 24 januari met dit gevoel begonnen en volhielden tot aan de laatste noot, waren de broers-violisten Hrayr en Henrik Karapetyan, samen met pianiste Hasmik Manukyan. Niet enkel speelden zij volksliederen van de Armeense componist-priester Vardapet Komitas (1869-1935), maar gebruikten zij hun virtuoze melancholie om componisten van onder andere bij ons in de verf te zetten. Zo begon het concert met het Concertant Duo nr.1 voor twee violen van de Leuvense componist-founding father van onze Belgische vioolschool Charles de Bériot (1802-1870). Hij gaf onder andere nog les aan Eugène Ysaÿe.  Vervolgens demonstreerden ze de ontroering van het contrapunt en de frivole exactheid van de barok, met de Trio Sonate in g opus 2 nr 6 van Georg  Friedrich Händel.

De nostalgie die werd opgeroepen tijdens de Five Pieces van Dmitri Schostakovitch (1906-1975) was samen met de Divertimento van Igor Frolov (1937-2013) toch wel een gevoelig hoogtepunt van dit concert.

Lees het volledige artikel op www.cultuurpakt.be.
Cultuurpakt logo

Recent