Facebook Twitter Tunein YouTube

BILITIS REVISITED – MECHELEN HOORT STEMMEN

Het vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble Revue Blanche bestaat sedert 2010 en heeft een ongebruikelijke bezetting: Lore Binon: sopraan; Caroline Peeters: fluit; Kris Hellemans: altviool en Anouk Sturtewagen: harp.

De naam, Revue  Blanche, is niet willekeurig gekozen maar verwijst naar het literaire en artistieke tijdschrift ‘La Revue Blanche’ dat aan het einde van de 19de eeuw door toonaangevende politici en kunstenaars zoals Debussy, Proust en Toulouse-Lautrec werd uitgegeven. Achterliggende gedachtegang: omdat de som van alle kleuren wit is en een wit ongeschreven blad openstaat voor alle meningen en stromingen, idee dat volledig aansluit bij de esthetiek die de muzikanten voor ogen hebben. Daarnaast is er een grote openheid voor samenwerking met andere kunstvormen en –disciplines.

De 30-jarige sopraan Lore Binon behoort tot de beste zangeressen in België en is dit jaar Voice in residence. In dit concert brengt ze de muzikale nalatenschap van Claude Debussy samen met haar gezellen weer tot leven, loepzuiver of in een arrangement van Wim Henderickx. Er is ook werk van de andere Franse grootmeester en muzikale impressionist  Maurice Ravel. Naast werk van de jonge Vlaamse componiste Annelies Van Parys en de Japanner Toru Takemitsu. Als extra troef wordt ook nog de veelzijdige Braziliaanse danseres Maria  Carolina Vieira in stelling gebracht. Zij maakt deel uit van het dansgezelschap Peeping Tom. Deze jonge dame met een diploma Performing Arts van het Santa Catarina State University is daarnaast ook ritmegymnaste en maakte tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney deel uit van het Braziliaanse Olympische Confederatieteam. In deze voorstelling versmelt de kleurrijke muziek van Revue Blanche met de sensuele dans van Maria Carolina Vieira in het nostalgische decor van de Oude Stadsfeestzaal tot een intrigerende performance.

Viviane Redant

De volledige recensie lees je op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent