Facebook Twitter Tunein YouTube

BRAFA 2023

Dit jaar neemt BRAFA de traditie als eerste grote Europese kunstbeurs van het jaar weer op. De 68e editie van BRAFA vindt plaats van zondag 29 januari tot zondag 5 februari 2023 in Paleis 3 en 4 van Brussels Expo.

Voor deze editie 2023 werd een thema gekozen, in samenhang met het initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat komend jaar aan de Art nouveau zal wijden. BRAFA zal deze stroming op de voorgrond plaatsen via diverse pijlers. De Koning Boudewijnstichting en enkele in dit domein gespecialiseerde galeries zullen uitzonderlijke Art nouveau kunstwerken voorstellen. Het tapijtontwerp van BRAFA 2023 is gebaseerd zijn op originele tekeningen van Victor Horta en de kunstliefhebbers zullen twee ‘BRAFA Art Talks’ gewijd aan Art nouveau kunnen bijwonen.

De Beurs consolideert de ontwikkeling van haar internationale reputatie dankzij de kwaliteit en de diversiteit in de keuze van haar galeries. Van de 130 deelnemers is immers 65 % afkomstig uit het buitenland. Christian Vrouyr, algemeen secretaris van BRAFA licht toe: ‘Ruim zestig jaar stimuleert BRAFA de groei van de deelnemende handelaren, in eerste instantie op nationaal en vervolgens op internationaal vlak. De Beurs, die begonnen is als een lokaal evenement, heeft in de loop der jaren immers de juiste toon kunnen vinden waardoor de contacten met internationale klanten konden worden uitgebreid.’

Tevens te vermelden is de aanwezigheid van Morentz (NL), een galerie gespecialiseerd in 20e-eeuws designmeubilair, die werk van over de hele wereld verenigt, en in het bijzonder van de Verenigde Staten, Brazilië, Scandinavië, België en Italië. Bij Morentz staan designers centraal als George Nakashima, Phillip Lloyd Powell, José Zanine Caldas en Gio Ponti.

Ook op de deelnemerslijst 2023, Osborne Samuel Gallery (UK), een van de grote specialisten in moderne Britse schilderijen en sculpturen in Londen, die zich meer in het bijzonder interesseert voor werk van Henry Moore, Lynn Chadwick en Barbara Hepworth, en de Londense schilderschool met Auerbach en Kossoff; abstracte naoorlogse kunstenaars als Pasmore, Heath en Frost, alsook neoromantici Sutherland, Vaughan, Craxton en Clough.

Bernier/Eliades Gallery (GR/BE), gevestigd in Athene en Brussel, is gespecialiseerd in hedendaagse kunst (Arte Povera, minimalisme, Land Art, conceptuele kunst). De bezoekers kunnen op de Beurs werk ontdekken van Susan Rothenberg en Berta Fischer. Tot slot, staan drie Belgische galeries, die ver buiten de grenzen reiken, terug op BRAFA in 2023. Guy Pieters Gallery (BE), wiens succes gestoeld is op duurzame samenwerkingen met de artiesten. Denken we maar aan zijn samenwerking met wijlen Christo, resulterend in het recent inpakken van de Arc de Triomphe in Parijs. De Brock Gallery (BE), opgericht in 1991, heeft twee locaties in Knokke en promoot gevestigde hedendaagse artiesten zoals Imi Knoebel, Julian Opie, Dan Walsh en Terry Winters, met de focus op de abstracte schilderkunst. Galerie Bernard De Leye, gespecialiseerd in antiek zilverwerk, is een van de beste kenners op dit gebied. Hij zit sinds 1977 in het vak en op elk van deze tentoonstellingen presenteert hij unieke stukken Europees zilverwerk, voornamelijk Belgisch en Frans, uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw.

Drie galeries gespecialiseerd in oude kunst doen hun intrede op BRAFA. Galerie Franck Anelli Fine Art (FR) brengt oude Vlaamse, Hollandse en Franse meesters uit de 16e tot de 18e eeuw, alsook zeldzame ingelegde meubelen uit de gouden periode van het Parijs van de 18e eeuw, Ars Antiqua, uit Milaan, die oude meesters, meubelen en beelden toont, en de Galerie Nicolas Lenté (FR) zal op BRAFA 2023 antieke schilderijen en meubelen uit de 17e tot 18e eeuw voorstellen.

Een andere nieuwkomer die BRAFA verwelkomd is Van der Meij Fine Arts leidt (NL) en zich focust op 19e-eeuwse Europese kunst, gaande van de Noord-Europese romantiek, met werk van J.C. Dahl, Thomas Fearnley, Skovgaard en Peder Balke, naar het Scandinavische symbolisme (Hammershøi, Ilsted, Holsøe, L.A. Ring) via de Hollandse schilderkunst (met o.m. Jan Weissenbruch en Willem Witsen).

De afdeling designmeubilair wordt nog verrijkt door drie debutanten, waaronder Galerie Pascal Cuisinier (FR), gespecialiseerd in Frans design tussen 1951 en 1961, met o.m. Pierre Guariche, Joseph-André Motte, Michel Mortier, Antoine Philippon en Jacqueline Lecoq. Galerie Van den Bruinhorst (NL) stelt historische 20-eeuwse design- en kunstvoorwerpen voor. De verzameling bevat opmerkelijke stukken die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de kunst en het design in de periode waarin ze zijn ontworpen.

Bij New Hope Gallery, een Belgische galerie, is een geheel van meesterwerken uit de geschiedenis van het meubilair uit de tweede helft van de 20e eeuw te zien. Zo pakt de galerie uit met werk van Amerikaanse en Deense ontwerpers zoals Paul Evans en Phillip Lloyd Powell, Poul Henningsen, Poul Kjærholm, of nog, Finn Juhl.

De verzamelaar kan VKD Jewels (NL) voor het eerst ontdekken in de juwelenafdeling van de Beurs. De galerie, gevestigd in het Nederlandse Uden, bevat een uniek gamma van fijne en zeldzame sieraden van ‘s werelds belangrijkste ontwerpers uit het einde van de 19e en uit de 20e eeuw, zoals Van Cleef & Arpels, Cartier, Bulgari, Buccellati, Tiffany en David Webb.

Neemt tevens voor het eerst deel aan de Beurs, de Parijse galerie Nicolas Bourriaud (FR), een specialist van Frans beeldhouwwerk uit de 19e en het begin van de 20e eeuw, die werken toont van de grootste beeldhouwers zoals Barye, Joseph Bernard, Bugatti, Dalou, Guyot, Rodin, Pompon en Sandoz. Librairie Amélie Sourget (FR) vervoegt de specialisten in zeldzame en kostbare boeken inzake ideeëngeschiedenis, maar ook in reisboeken en mooie geïllustreerde boeken. Galerie Delaive (NL), gevestigd in Amsterdam, toont moderne en hedendaagse kunst op BRAFA 2023. De galerie heeft een belangrijke selectie werken van Sam Francis. Tot slot exposeren ook twee nieuwe Duitse galeries op BRAFA: Samuelis Baumgarte Galerie (DE), gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, en Dr. Nöth Kunsthandel + Galerie (DE), die zich toelegt op Frans en Duits impressionisme, expressionisme, fauvisme en de jaren twintig.

Wanneer : 29 januari – 5 februari
Waar : Paleis 3 & 4 – Brussels Expo
Info : www.brafa.art

Recent