Facebook Twitter Tunein YouTube

Brussels Philharmonic : Mozart – Requiem

Het laatste werk van Mozart is zonder twijfel één van zijn populairste werken – maar ook één van de meest controversiële. IJlend, overgeleverd aan koorts en hevige pijn, geloofde Mozart dat hij zijn eigen dodenmis aan het schrijven was.

De laatste dagen van Mozarts leven zijn immers gehuld in een waas van mysterie, en niet alleen zijn precieze doodsoorzaak blijft het voorwerp van discussie, maar ook wat zich in die ultieme uren aan zijn sterfbed afspeelde. Heeft hij werkelijk, tot op het einde, met de hulp van Antonio Salieri, aan zijn ‘Requiem’ gewerkt?

Kort voor zijn dood vroeg een anonieme opdrachtgever Mozart om een requiem te componeren. IJlend, overgeleverd aan koorts en hevige pijn, geloofde Mozart dat hij zijn eigen dodenmis aan het schrijven was. Het lukte hem om de structuur van het werk op papier te zetten en zelfs de eerste delen af te werken – en toen overleed het wonderkind.

Het was Süssmayr, één van Mozart’s leerlingen, die het werk vervolledigde en aan de geschiedenis schonk. En hoewel er discussie is over de artistieke inhoud van het Requiem, toch hoort deze muzikale weerspiegeling van ziekte en wanhoop, drang naar verlossing en uiteindelijke berusting tot het meest ontroerende ooit geschreven.

Wanneer : 30 april – 20.00u
Info en streamgegevens : www.brusselsphilharmonic.be

 

Recent