Facebook Twitter Tunein YouTube

CD : Irina Lankova – ELEGIE

Onlangs bracht pianiste Irina Lankova haar nieuwe CD "ELEGIE" uit. Ontdek de prachtige vertolkingen van Rachmaninov, Schubert en Bach vergezeld van een beetje achtergrond door Irina zelf.

“ELEGIE” bevat een heel persoonlijke selectie van van bijzonder ontroerende stukken van Rachmaninov, Bach en Schubert.  Gedurende enkele jaren werkte Irina Lankova aan dit project dat haar bijzonder nauw aan het hart ligt : de opname van stukken die haar vergezellen sinds haar jeugd in Rusland en in haar huidige leven als internationaal concertpianiste. Elk geselecteerd werk draagt een intieme en diepe betekenis en heeft een bijzondere plaats in haar artistieke parcours.

“Ik hoorde de Élégie van Rachmaninov voor de eerste keer toen ik zes of zeven was, en zij ging recht naar mijn hart ! Ik was diep geraakt : het opende de deuren naar een andere wereld, intenser en vrijer, die overeenkwam met wat ik intuïtief in mezelf voelde. Deze muziek, die mij allesbehalve triest voorkwam, was zo krachtig en vibrerend !

Rachmaninov was niet bevreesd of beschaamd om zijn emoties in muziek uit te drukken, altijd met elegantie, soberheid en waardigheid. Dat ik dit op jonge leeftijd al begreep en diep van binnen aanvoelde, heeft me ongetwijfeld gevormd.

Het is deze ‘Sehnsucht’, dit verlangen, die we ook bij Schubert vinden, het is diezelfde breuk die me tot zijn muziek aantrekt. Schubert wilde ons een betere wereld geven, een moment van troost. Dit is wat de muziek van Rachmaninov mij bijbracht en wat me dichter tot bij Schubert brengt.  Auf dem Wasser zu singen is een lied dat de dood beschrijft als een opgaan naar het licht, ondanks de droefheid die ermee gepaard gaat : ‘Op een dag zal ik verdwijnen op een stralende golf’. De muziek stijgt op naar vreugde, met de diepte en spiritualiteit van de elegie. Schubert drukt zich uit met dezelfde eenvoud en naturel als in de melodie van zijn beroemde Ständchen.

Dat ik dit album eindig met Johann Sebastian Bach, was voor mij vanzelfsprekend. Zijn muziek, met grote precisie opgebouwd, komt voort uit een oprechte en vanzelfsprekende spiritualiteit. Het Bach/Marcello Adagio is tijdloos. De Venetiaanse componist Alessandro Marcello schreef dit schitterende thema voor zijn hoboconcert. Ik voer hier de transcriptie uit voor piano naar de hand van Johann Sebastian Bach in 1717. Dit stuk leerde ik voor de eerste keer als studente in Moskou, maar ik kon het juiste tempo niet vinden. Ik moest de innerlijke hartslag van de muziek aanvoelen. Ik keek door het raam vanop de twaalfde verdieping en zag alleen de witte hemel : de sneeuw viel met de perfecte snelheid. Daarna speelde ik op het tempo van de sneeuw.

Ik vind het mooi dat deze emotionele reis eindigt met de vertroosting van dit laatste stuk, als een opening naar het oneindige…”

 – Irina Lankova –

Irina Lankova werd geboren in Rusland en slaagde met de hoogste onderscheiding aan het Gnessin Muziekcollege in Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar ze leerling was van grote pianisten als Vladimir Tropp en Evgeny Moguilevsky. Ze kreeg later persoonlijke begeleiding van Vladimir Ashkenazy.

Na haar succesvolle debuut in Wigmore Hall in 2008 werd Irina Lankova uitgenodigd om deel uit te maken van de wereldwijde piano-elite ‘Steinway Artists’.

Ze wordt door internationale critici omschreven als een pianiste met een ‘waarlijk poëtisch toucher’ (The Independant) en ‘een oneindig palet van kleuren’ (La Libre Belgique). Ze onderscheidt zich door haar poëtische muzikaliteit, haar gratie, haar natuurlijke en krachtige speelwijze en door haar creativiteit.

 

Recent