Facebook Twitter Tunein YouTube

CD : VIVIO – Dreams from the Past

De nieuwe CD van VIVIO ligt nu in onze webshop. Janacek, Bartók, Weil, Bizet en Piazzolla zoals je ze nog nooit hoorde. Kom naar de CD voorstelling 23 en 30 oktober of op 1 november.

In de winter van 2011 richtten violisten Femke Sonnen, Stephen Meyer, Yuri Higashida and Robert Yeo, allen leden van het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT, het federale operahuis in de hoofdstad van Europa, een nieuw kwartet op vanuit een toegewijde wens om samen muziek te maken en nieuw repertoire op te bouwen. Het ensemble ontstond als een vioolkwartet maar werd later 4+1 : mét contrabas. Hun allereerste concert was onderdeel van het Concertini kamermuziekprogramma 2011-2012 in DE MUNT.

Femke Sonnen is een Belgisch-Nederlandse violiste en componiste. Ze begon haar vioolstudie op vijfjarige leeftijd en studeerde in Amsterdam en Utrecht. In 2019 behaalde zij haar Master compositie (MCL) aan de AP Hogeschool te Antwerpen. Tijdens haar studies in Amsterdam was zij concertmeester van het Strijkorkest La Primavera te Amsterdam en van 1990 tot 1995 werkzaam als aanvoerder 2e violen in het Orkest van Opera Ballet Vlaanderen. Sinds september 1996 bekleedt zij deze functie in het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT. Femke verdiepte zich onder andere in het uitvoeren op authentiek instrumentarium en maakte gedurende vijf jaar deel uit van het Ensor Strijkkwartet.

Stephen Meyer studeerde af aan Yale University (Bachelor of Arts MCL in Franse literatuur en musicologie). Hij behaalde zijn Master of Music viool CL aan Codarts te Rotterdam en het diploma viool “Cycle Supérieur” aan het Conservatoire de Paris. Sinds 2007 is Stephen solist in het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT.  Stephen is tevens specialist op het gebied van de Tango en won belangrijke prijzen onder andere voor zijn onderzoek naar de viool in de muziek van Astor Piazzolla. Stephen speelt in verschillende tangogroepen zoals Tango Por Tres, Sonico, OTRA en Orquesta Tipica Belgica. Hij trad onder andere op als solist in Europa en Noord en Zuid Amerika.

Yuri Higashida werd geboren in Japan. Zij begon op vierjarige leeftijd met pianospelen en op tienjarige leeftijd met haar vioolstudie. Ze studeerde viool aan de “Tokyo National University of Fine Arts and Music”, alvorens zich in België te vestigen. Sinds 1987 speelt ze bij de eerste violen in het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT.  Zij vervolmaakte zich in kamermuziek aan het Brussels Conservatorium en behaalde er het hoger diploma met grote onderscheiding. Yuri verdiepte zich tevens in het repertoire voor barokviool en  werkte als barokvioliste samen met René Jacobs in het orkest B’Rock. Daarnaast heeft zij een rijk en verscheiden kamermuziekrepertoire opgebouwd en is primarius van het strijkkwartet “Rideau Rouge”.

Robert Yeo werd geboren in de Verenigde Staten, waar hij zijn studies viool en piano begon op tienjarige leeftijd. Tijdens zijn studies aan de Ball State University (Indiana) volgde hij masterclasses in Spanje bij zijn vioolleraar Eugen Prokop. In 1975 vestigde hij zich in België alwaar hij zijn studies viool en kamermuziek verderzette aan het conservatorium te Brussel, waar hij zijn Eerste Prijs viool en kamermuziek behaalde. Van 1976 tot 1980 maakte hij deel uit van het orkest van de Koninklijke Gentse Opera, in 1981 wordt hij aangenomen in het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT, alwaar hij tot op heden speelt als eerste violist. Hiernaast verleent hij onder andere zijn medewerking aan verschillende ensembles, waaronder l’Orchestre de Chambre Charlemagne, Casco Phil en het strijkkwartet “Rideau Rouge”.

Shagan Grolier koos na studies saxofoon aan het conservatorium te Nîmes definitief voor de contrabas. Hij studeerde in Lyon bij Jean-Marie Verne en daarna in Praag en Lausanne, waar hij zijn Master contrabas behaalde. Hij was eerste contrabassist bij de International Menuhin Academy en speelde als aanvoerder in verschillende orkesten in Zwitserland : Orchestre Buissonnier, Proteus ensemble, Orchestre de l’Opéra des Champs, Ensemble Valéik en de Académie Musicale de Morges.  Ook werd hij uitgenodigd om zijn medewerking te verlenen in het Macao Symphony Orchestra (China), het Canadees Festival Concert aux îles du Bic en het KBS Symphony Orchestra (Seoul, Korea). Hij creëerde werken van componisten als Blaise Ubaldini, Karen Keyhani en Jacques Vanherenthals Van 2018 tot 2020 was hij aanvoerder van de bassectie in het orkest van LA MONNAIE/DE MUNT.

Bestel nu de nieuwe cd van VIVIO in de La Classica webshop, vul bij je aankoop de code “VIVIO2020” in en krijg 5€ korting !

Het ensemble stelt de CD officieel voor op volgende data :
23 oktober – 12.15u en 20.00u – De Graaf Kunstenplek (Gent)
30 oktober – 20.00u – St.Barbarakerk (St.Genesius Rode)
01 november – 11.00u – Theater Tinnenpot (Gent)
info en reservaties : www.opstapel.be

Recent