Facebook Twitter Tunein YouTube

Cinema Classica – filmmuziek in al haar emotie en melancholie

Na de huiveringwekkende griezel-deuntjes en geluiden, krijgt u de komende twee weken een andere soort horrormuziek te horen, namelijk de dramatische scènes van oorlog en geweld.

Het is een jammerlijk feit dat oorlog een vast gegeven is in de mensheid, wat tot op de dag van vandaag nog steeds schrijnend actueel is. We worden ermee geconfronteerd tijdens nieuwsbulletins, maar ook in boeken en films is het thema vaak aangesneden. Bij films en documentaires wordt de ellende die met deze thematiek gepaard gaat aangevuld met bombastische, melodramatische muziek die het sentiment vaak nog verzwaard.

In de week van midden november zal je vooral muziek horen van bekende oorlogsfilms zoals Saving Private Ryan, Band Of Brothers, The great escape, Platoon, We were soldiers om maar enkele bij naam te noemen. Deze playlist werd samengesteld omwille van nostalgische redenen. Wie kent niet de gekende muziek van John Williams’ Saving Private Ryan of voor de liefhebbers van oude films, de mars uit de film The Great Escape van de bekende filmcomponistElmer Bernstein?

Deze week echter zal de playlist bestaan uit andere films die op een of andere manier met oorlog of het drama errond te maken hebben. Hierbij gaan we mee in de fantasie van de filmregisseur. Dus het hoeven geen echte oorlogen te zijn, maar bevat een gelijkaardig thema. Zo kent eenieder wel de Star Wars-saga U hoort The Emperor arrives, een score waarin je meteen de spanning voelt waarbij een groots en obscuur persoon aankomt op het grote ruimteschip. Een thema-lied dat John Williams veel fortune and glory heeft gebracht. Je begrijpt meteen de klinkslag voor wie kijkt naar de Indiana Jones films, die uiteraard ook van de hand van Williams zijn. Williams is een van de grondleggers van de moderne filmmuziek, met tal van filmmuziek thema’s op zijn palmares. Hij is tevens jarenlang vaste dirigent geweest van The Boston Pops orchestra. Dat oorlogsfilmmuziek hem op het lijf geschreven was heeft hij meermaals bewezen. Het begin van de film “Saving Private Ryan” deed iedereen al meteen naar de keel grijpen, mede omwille van de drama-muziek die Williams schreef. Ik mag stellen dat de film succesvol was, voor een groot deel door John Williams’ epische werk.

Muziek voor oorlogsfilms bestaat voornamelijk uit koperblazers voor het bombastische en spannende werk, terwijl de strijkers er vooral zijn om de emotie en het verdriet los te weken. Samen vormen ze een passend geheel die maar weinig mensen onberoerd laat. In de eerste dagen van de filmmuziek werd oorlog als thema veel gebruikt. Vaak nog met enkele komische noten zelfs. Sinds de jaren 90 en vooral de laatste paar jaren merk je dat het allemaal veel realistischer en zwaarder wordt. Niet alleen de prent, maar ook de muziek. Soms zelfs zo hard dat het heel moeilijk wordt je emoties onder controle te houden. Zoals in de kunst heb je ook zo’n evoluties, waarbij het realisme nu de bovenhand neemt. Dat het ook niet allemaal té serieus moet zijn kan je zeker ook voelen bij de film Kung Fu panda. Ook hier “geweld” onder de noemer “vechten tegen de vijand”, met een prachtig stukje muziek waarin Oogway sterft in het liedje “Oogway Ascends”. Laten we het hierbij houden en jou laten genieten van de mooie tonen van de film W.E.

Christophe

Luister elke zaterdagavond tussen 20.00u en 21.00u, in herhaling op dinsdagavond of steeds online via de podcast (Google podcast, Spotify, TuneIn, RSS Feed).  Zijn er films, thema’s enzomeer die u graag wilt horen, of u wilt meer informatie, aarzel dan niet en schrijf ons cinema@laclassica.be.

 

Playlist 16 november 2019

 

The Pacific Honor Hans Zimmer, Geoff Zanelli and Blake Neely
War of the Worlds Epilogue John Williams
Lawrence of Arabia Theme Maurice Jarre
Predator Goodbye Alan Silvestri
Terminator 3: rise of the machines The terminator Marco Beltrami (orig Brad Fiedel)
Exodus Excerpt No. 1 Wojciech Kilar
War and Peace Main title Jan A.P. Kaczmarek
Band Of Brothers Main theme Michael Kamen
The great escape March Elmer Bernstein
Atonement Elegy For Dunkirk Dario Marianelli
Saving Private Ryan The last battle John Williams
Tears of the sun The Journey / Kopano Part III Hans Zimmer & Klaus Badelt
The magnificent seven Main title Elmer Berntein
Platoon Adagio for strings Samuel Barber
633 Squadron Main title Ron Goodwin
We were Soldiers Photo montage Nick Glennie-Smith
La Vita e Bella La Notte Di Favola Nicola Piovani
North And South Main Title (Opening) Bill Conti
Enemy At The Gates Tania and end credits James Horner

 

Recent