Facebook Twitter Tunein YouTube

Cinema Classica – filmmuziek in al haar emotie en melancholie

Diversiteit in al haar facetten. Zo kan je episode 6 van Cinema Classica omschrijven. We beginnen met de filmmuziek uit de prent Sherlock Holmes. Een film van Guy Ritchie, waarbij Hans Zimmer als componist zich van zijn veelzijdigheid ’s beste kant liet zien.

Het is een Britse film uit 2009, gebaseerd op het gelijknamige personage bedacht door Arthur Conan Doyle. De muziek of het thema liever is ontstaan door slechts een handvol artiesten samen te laten experimenteren met verschillende instrumenten. Het is uiteindelijk een volksdans-achtige muziek geworden, waarin je ondermeer een accordeon, tin wistle, violen, een banjo, cimbalom en een gebroken pub piano hoort.

Met Invictus gaan we terug in de tijd van Madiba, of beter bekend onder de naam Nelson Mandela. De film getuigt over het leven van Nelson en hoe sport mensen kan samenbrengen. Een waargebeurd verhaal, verrijkt met de mooie muziek van Zuid-Afrika. Hoewel het nummer dat ik gekozen heb wat Iers en helemaal niet Afrikaans klinkt, is er op de CD toch heel wat te horen van de Zuid-Afrikaanse muziek.

Wat je vandaag zal horen is heel divers, alle stijlen door elkaar. Hiermee hoop ik je al een tipje van de sluier te kunnen lichten rond hoe gevarieerd filmmuziek is. Zeker Hans Zimmer is een componist die heel graag samenwerkt met andere componisten en telkens weer met iets afkomt waarvan je denkt, dit zag ik niet aankomen. Hoewel hij de laatste jaren heel erg in de elektronische muziek zit, is het op een of andere manier toch zeker niet slecht, al is dat heel persoonlijk uiteraard. Het is daarom dat er deze episode meer werken van Hans Zimmer zitten. Je zal hem trouwens nog heel veel horen in de komende episodes van Cinema Classica, want zijn oeuvre is niet te overzien. Ik denk dat ik mag stellen dat hij een van de meest succesvolle filmmuziek componisten is. Ze noemen hem zelfs een “rockstar” omwille van zijn vele shows en filmmuziek concerten die hij brengt. Een van zijn ondernemingen is bijvoorbeeld de samenwerking met Two Steps From Hell waar hij o.a. de concertenreeks The Masterpiece heeft mee georganiseerd. Voor de liefhebbers van elektronische epische muziek, aangevuld met een hemels koor, dan is dit een absolute aanrader. Je kan delen van de show wel via YouTube terugvinden.

We begonnen met Zimmer, en zullen er ook mee eindigen. Een van zijn bekendere werken is deze voor de film Gladiator. Now we are free is een heel bekend nummer dat in tal van zalen al gespeeld werd. De soundtrack zou niets geweest zijn zonder de fantastisch mooie stem van de Australische Lisa Gerrard. Ze behaalde internationale faam met de groep “Dead Can Dance” en werd vooral bekend omwille van haar diepe contra-alt zangstem en haar eigen zelfbedachte taal. Ze werd dan ook bekroond met de Golden Globe Award voor haar bijdrage aan de film Gladiator. Bij het horen van dit nummer zal je snappen waarom.

Sit back and enjoy the sounds of film …

Luister elke zaterdagavond tussen 20.00u en 21.00u, in herhaling op dinsdagavond of steeds online via de podcast (Google podcast, Spotify, TuneIn, RSS Feed).  Zijn er films, thema’s enzomeer die u graag wilt horen, of u wilt meer informatie, aarzel dan niet en schrijf ons cinema@laclassica.be.

 

Playlist 19 oktober 2019

 

Sherlock Holmes Discombobulate Hans Zimmer
Invictus Invictus Theme Kyle Eastwood and Michael Stevens
The Shadow line Theme Wojciech Kilar
The Forbidden Kingdom Her Destiny was written David Buckley
Apollo 13 Master Alarm James Horner
Prince Of Persia Ostrich Race Harry Gregson-Williams
Indiana Jones And The Temple of Doom Crusade of the slave children John Williams
Fargo North Dakota Carter Burwell
Fellowship Of The Ring Concerning Hobbits Howard Shore
Secret Garden Happily ever after Zbigniew Preisner
Forest Gump They’re sending me to Vietnam Alan Silvestri
The Village The Gravel Road James Newton Howard
Interstellar Detach Hans Zimmer
The Untouchables Al Capone Ennio Morricone
The day after tomorrow The Human Spirit Harald Kloser
Good Will Hunting Main title Danny Elfman
Battlestar Gallactica A good lighter Bear McCreary
Rogue One Wobani Imperial Labor Camp Michael Giacchino
Gladiator Now we are free Hans Zimmer, Lisa Gerrard, Klaus Badelt

 

Recent