Facebook Twitter Tunein YouTube

Cinema Classica – filmmuziek in al haar emotie en melancholie

Ah, de sfeer van Kerst! En wat is dankbaarder voor muziek dan de sfeer van Kerst, sneeuw en winterpret? Iedereen kent wel de standaard Kerstliedjes van Mariah Carey, Bobby Helms, Fred Astaire.

Met filmmuziek heb je hetzelfde fenomeen en denk je wellicht meteen aan de films Home Alone, The Snowman (de kinder animatie film), The Polar Express en zovelen meer. Pure nostalgie als je het mij vraagt. Gegarandeerd dat je bij het horen van de eerste tonen meteen weet wanneer Home Alone speelt.

Typerend voor de Kerstperiode zijn de veel gebruikte belletjes als instrumenten. De zogeheten jingle bells. Kerstmuziek is bedoeld om het gevoel en de warme sfeer van de wintervakantie over te brengen. Meestal zijn er de orkestrale klokken die de kerkklokken simuleren in de oproep tot Kerstmis. Daarnaast heb je dus ook de eerder vernoemde sleeklokken of ook wel jingle bells genoemd, aangevuld met de celesta of klokkenspel. Die laatste zijn specifieke keyboardgeluiden, gebruikt door Tchaikovsky in De Notenkraker. Dit alles wordt vervolledigd met concerthoornensembles met trompetten, tubas, trombones en piccolos of in het geheel ook wel The brass ensemble geheten. De belletjes zijn er eigenlijk pas later bij gekomen omdat die vooral een religieuze toets hebben.

In deze laatste week vóór het nieuwe jaar zal je verwend worden met tal van nostalgische filmmuziek, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Het jeugdsentiment zal zeker aangesproken worden met de films The Nightmare before Christmas van de componist Danny Elfman en de film Harry Potter and the Half-blood Prince naar de hand van filmmuziekcomponist Nicholas Hooper.

Ik zou hier nog uren kunnen doorgaan, maar laten we jou vooral genieten …

Het tweede lied van de avond is ter nagedachtenis van de meer dan 200.000 doden die te betreuren vielen tijdens de tsunami van Kerst 2004. De film The Impossible brengt een pakkend beeld waarin we getuige kunnen zijn van deze bijzonder zwaar te dragen gebeurtenis en hoe sommigen toch door het oog van de naald gekropen zijn en konden herenigd worden met hun familie.

De ploeg van La Classica en Cinema Classica wenst jou en eenieder die je lief hebt een mooie Kerst en een fantastische start van het nieuwe jaar 2020 toe. We komen in dit magische jaar 2020 terug met meer filmmuziek. Geniet alvast van de sfeer en melancholie. Stay tuned!

Luister elke zaterdagavond tussen 20.00u en 21.00u, in herhaling op dinsdagavond of steeds online via de podcast (Google podcast, Spotify, TuneIn, Apple Podcast, RSS Feed).  Zijn er films, thema’s enzomeer die u graag wilt horen, of u wilt meer informatie, aarzel dan niet en schrijf ons cinema@laclassica.be.

 

Playlist 28 december 2019

 

Hook Main titles Erich Kunzel
The impossible Main titles Fernando Velazquez
Home Alone Main theme John Williams
The Nightmare Before Christmas Overture Danny Elfman
At Play In the Fields of the Lord Finale Zbigniew Preisner
Gremlins Late for work Jerry Goldsmith
Mystic River Theme Lennie Niehaus
Harry Potter and the half-blood prince Opening Nicholas Hooper
Sneakers Theme James Horner
Batman Returns Birth of a Penguin Danny Elfman
Pirates of the Caribbean At Worlds End I Don’t Think Now Is the Best Time Hans Zimmer
The time machine Godspeed Klaus Badelt
An American Tail Reunited James Horner
Amistad The liberation of Lomboko John Williams
After Earth Kitai finds Cypher James Newton Howard
The Snowman The story of the Snowman Howard Blake
Ichi The Path Ahead (instrumental) Michael Edwards
Avengers: Endgame Main on End Alan Silvestri

 

Recent