Facebook Twitter Tunein YouTube

De meesterwerken van Bruch – Aflevering 4

Vandaag grasduinen we een beetje in de andere delen van het oeuvre van Bruch. In zijn koorwerken bijvoorbeeld valt meteen het werk ‘Frithjof’ op maar ook zijn liederencycli zijn interessante en hoogst onbekende pareltjes.

  1. Frithjof op. 23

Dit werk uit 1864 heet volledig ‘Frithjof: Szenen aus der Frithjof-Sage’. Het betreft hier een cantata die gebaseerd is op een dertiende eeuwse Ijslandse saga, die werd herwerkt door de Zweedse dichter Esaias Tegner. Typisch Bruch is dat hij een Duitse vertaler (Gottlieb Mohnike) aansprak voor de tekst maar deze uiteindelijk toch zelf aan elkaar knipte en plakte. Het werk voorziet in twee protagonisten: Frithjof (bariton) en Ingeborg (sopraan) en ging in première op 20 november 1864 in Aken. Bruch was op dat moment docent in Keulen waar hij sedert zijn afstuderen in 1858 aan de slag was. Hij was erg tevreden over die eerste uitvoering, althans dat is wat hij schreef aan zijn moeder enkele dagen later. Bruch werkte acht jaar aan het stuk en begon er reeds aan tijdens zijn studententijd.

  1. Romanza op. 42

Weet u nog uit de vorige aflevering dat het tweede vioolconcerto een beetje een valse start kende, waarbij Bruch eerst niet voorbij het eerste deel geraakte en nadien dan maar een heel nieuw concerto schreef en het eerste deel apart liet bestaan ? Dat werd de Romanza op. 42. Er wordt gefluisterd dat het niet verder afschrijven te maken heeft met een relatie die hij had met Amalie Heydweiller, een studente van hem. Anderen beweren dan weer dat zij er voor heeft gezorgd dat die eerste beweging überhaupt werd afgewerkt. Het ware verhaal zullen we allicht nooit te weten komen. Trouwen deed Bruch overigens pas jaren later (1880) met de zangeres Clara Tuczek met wie hij 4 kinderen kreeg. Dat Romanza op. 42 zelfstandig is blijven bestaan had vooral te maken met de positieve feedback die hij kreeg van vrienden tijdens een informele introductie van het stuk.

  1. Lied nr. 1 op. 7 Altes Lied

Bruchs eerste liederencyclus bestond uit zes liederen. Daaruit horen we ter afsluiting het eerste dat de titel ‘Altes Lied’ meekreeg. De cyclus werd voor het eerst opgenomen in 2010 met Hiroaki  Masuda.

Samenstelling en research : Luc Nijs
Presentatie : Yves Van Ooteghem
Productie : La Classica

Recent