Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : JEVGENI ONEGIN

Maar weinig kunstenaars kunnen voorspellen of hun werk de tand des tijds zal doorstaan, maar Tsjaikovski was er wel erg slecht in. In een brief aan zijn mecenas en vriendin Nadezjda von Meck in 1878 voorspelde de componist het lot van zijn bewerking van Poesjkins Jevgeni Onegin: "Omdat het niet levendig en interessant genoeg is om in de smaak van het publiek te vallen, zal het nooit een vaste waarde in het operarepertoire worden."

Vandaag is Jevgeni Onegin een van de meest uitgevoerde opera’s ter wereld…

Tsjaikovski had zeer specifieke artistieke eisen voor de uitvoeringen van zijn Poesjkinbewerking. Hij vroeg om sterke, goed voorbereide zangers die sterke emoties op een natuurlijke manier konden vertolken, een doeltreffende enscenering die het verhaal respecteerde, waarbij het koor actief deelnam aan de uitgebeelde gebeurtenissen, en een charismatische orkestregie…

Het libretto van de opera is gebaseerd op de gelijknamige roman in verzen van Poesjkin, geschreven tussen 1821 en 1831, die zich afspeelt in de Russische provincies. Twee zussen, Tatjana en Olga, ontvangen thuis Olga’s minnaar Lenski, vergezeld van zijn vriend Onegin. De jonge Tatjana wordt op slag smoorverliefd. Zij stuurt hem onmiddellijk een hartstochtelijke brief, maar de volgende dag wijst Onegin haar avances af omdat hij zichzelf ongeschikt vindt voor het gehuwde leven. Wat later, op een bal ter ere van Tatjana dat ook Onegin bijwoont, wordt geroddeld over Onegins aanwezigheid.  Als wraak voor het geroddel verleidt hij Lenski’s vriendin Olga. Lenski daagt zijn vriend uit tot een duel maar moet dat met zijn leven bekopen. Vele jaren later, op een feest in Sint-Petersburg, wordt Onegin herenigd met Tatjana, die ondertussen getrouwd is.  Nadat ze zich hebben afgezonderd in een kamer in het huis, verklaart Onegin zijn liefde voor de jonge vrouw. Ondanks haar wederzijdse gevoelens blijft Tatjana trouw aan haar echtgenoot en laat zij Onegin in de steek.

Wanneer :
Première 29 januari – 15.00u
31 januari – 19.30u
1, 2, 4, 7, 9, 10 & 14 februari – 19.30u
5 & 12 februari – 15.00u
Waar : De Munt – Brussel
Info & tickets : www.demunt.be

Recent