Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : LES HUGUENOTS

Met de compositie van de opera Les Huguenots bevestigde Meyerbeer zijn positie als een van de populairste componisten van de 19de eeuw. Elf jaar na de laatste enscenering in De Munt keert deze productie terug naar het toneel waar zij werd geboren.

De pers bericht vaak over voorbeelden van religieus fanatisme. Door ervoor te opteren om dit thema centraal te stellen in dit grote historische fresco, realiseert Giacomo Meyerbeer een van zijn meest ambitieuze werken. In deze grand opéra situeert de componist het liefdesverhaal van een protestantse man en een katholieke vrouw in de complexe politieke en religieuze context die
Frankrijk in 1572 op zijn grondvesten deed daveren en leidde tot de beruchte Bartholomeusnacht waarin zowat 3.000 mensen in Parijs werden vermoord.

Les Huguenots was de eerste opera die meer dan duizend voorstellingen kreeg in de Parijse Opera! – maar nadien in het vergeetboek belandde. Nochtans is het wellicht een van de meest volmaakte werken uit deze periode. De dramatische structuur van het libretto van Eugène Scribe, door Meyerbeer grondig bewerkt met de hulp van Gaetano Rossi en Émile Deschamps, biedt een schare complexe personages. De vernuftige mix van timbres en harmonische combinaties, met zelfs enkele vermetele dissonanten, kleurt de orkestpartij. Op vocaal vlak blijkt uit de verscheidenheid aan koorpassages en ensembles en uit de rijkdom aan melodieën dat de componist hier op het toppunt van zijn kunnen staat.

Wanneer :
29 juni – 18.00u
2 juli – 18.00u
Waar : De Munt – Brussel
Info & Tickets : www.demunt.be

Recent