Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : PARSIFAL

Na het succes van Lohengrin in 2018 en Tristan und Isolde in 2019, zet muziekdirecteur Alain Altinoglu zijn wagneriaanse verkenningstocht verder met een concertante versie van diens Parsifal. Met dit werk keert Richard Wagner terug naar de wortels van de spiritualiteit, van de liefde en van de kunst.

We bevinden ons in 1845. Richard Wagner ontdekt het epische Parzivalverhaal uit de legende van de Heilige Graal, neergepend door de 12de-eeuwse Duitse minnezanger en edelman Wolfram von Eschenbach. Het onderwerp blijft door zijn hoofd spoken, maar pas in 1865 maakt de componist er een eerste schets van. Het was geduld oefenen tot in 1877 vooraleer hij klaar was met het schrijven van het libretto en tot in 1882 vooraleer ook de partituur volledig was afgewerkt.  Voor vele musicologen vormt Parsifal het testamentaire hoogtepunt van Wagner, de volvoering van de literaire en muzikale verworvenheden van Tristan und Isolde en Die Meistersinger von Nürnberg. Nooit eerder had hij zo acuut pijn, dood, tegenspoed, nietigheid, wanhoop, schuld, gekwetstheid of droefgeestigheid weergegeven. Nergens was de rol van de vrouw zo kritisch bekeken en beoordeeld. In Parsifal gaf de componist zich over aan een soort religieus ritueel dat volledig aan de kunst is gewijd.  Dit verhaal over de ‘reine dwaas’ die enkel gewapend met zijn eigen naïviteit op zoek gaat naar de heilige graal, blijft muzikaal een van de meest fascinerende en verfijnde werken van het hele muziektheater. De actie kadert in een conflict tussen geestelijke en profane liefde. Een vloek rust op Kundry, veroordeeld tot vleselijke verleidingen totdat een held er uiteindelijk in zal slagen zich tegen haar tover te verzetten.

Deze concertante versie van Parsifal is de voorlaatste opera die de Munt in het seizoen 2021- 2022 op de affiche heeft staan en de vierde opera die Alain Altinoglu in dat seizoen dirigeert. Daarmee vervolgt Altinoglu zijn epische tocht door Wagners opera’s.

Wanneer :
17 & 19 mei – 18.00u
21 mei – 15.00u
Waar : Bozar – Brussel
Info & Tickets : www.demunt.be

Recent