Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : THE TURN OF THE SCREW

Niets is wat het lijkt in het oude, Engelse landhuis Bly. Een nieuwe gouvernante treedt aan en ontdekt dat de kinderen onder haar hoede onder invloed staan van de geesten van de vorige gouvernante en haar promiscue minnaar...

The Turn of the Screw is de laatste kameropera van Benjamin Britten. Op het moment dat het werk in 1954 in première gaat, staat die al te boek als een van de belangrijkste Britse (opera) componisten aller tijden. Hij had in 1944 naam gemaakt met Peter Grimes, dat bijna op slag een repertoirewerk werd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog koos hij bewust voor een compactere bezetting en schreef hij zijn eerste kameropera: The Rape of Lucretia. Ook dat werk was meteen en schot in de roos. Hij ging verder op dat elan met de komedie Albert Herring, maar vooral zijn derde poging in het genre, The Turn of the Screw, was een onmiddellijk en ongeëvenaard succes.

Voor het libretto baseerde Britten zich op de gelijknamige novelle van Henry James en schakelde hij voor het eerst de hulp in van Myfanwy Piper, met wie hij nadien nog meerdere keren samenwerkte, zoals aan de tekst voor Death in Venice. Myfanwy is de mater familias van de bekende Britse Piper-kunstenaarsfamilie en de echtgenote van beeldend kunstenaar John Piper. Ook die laatste was als scenograaf betrokken bij verschillende van Brittens opera’s. In het originele verhaal van James speelt de auteur met de voortdurende ambiguïteit van zijn tekst. Als lezer word je voortdurend op het verkeerde been gezet: zijn de spookverschijningen echt ? Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de jonge Miles ? Is de gouvernante gek of zijn wij het ?

Wanneer :
2, 8, 10 & 14 mei – 20.00u
5 & 12 mei – 15.00u
Waar : De Munt – Brussel
Info & tickets : www.demunt.be

Recent