Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : TURANDOT

In 1924 stierf Giacomo Puccini in Brussel en liet hij de partituur van zijn laatste opera onafgewerkt achter. Exact 100 jaar later bewijst De Munt dat het werk meer te bieden heeft dan alleen zijn iconische aria "Nessun dorma".

Turandot, een opera die al 43 jaar lang niet meer op het programma van de Munt stond, vormt een triomfantelijk sluitstuk van seizoen 23-24. Exact 100 jaar na Giacomo Puccini’s overlijden in Brussel bewijzen dirigent Ouri Bronchti en regisseur Christophe Coppens dat het werk meer te bieden heeft dan alleen zijn iconische aria ‘Nessun dorma’. De Belgische regisseur zal een moderne visie op het werk presenteren en plaatst Giacomo Puccini’s laatste opera in het hedendaagse Hongkong, waar een schatrijke familie zich verliest in geld, macht en geweld. In een poging om te ontsnappen aan haar moeders ijzeren greep, belandt de rebelse Turandot in een maalstroom van ontspoorde fantasie die haar tot het uiterste drijft.

Puccini’s Turandot werd wereldberoemd dankzij ‘Nessun dorma’, dé opera-aria bij uitstek, uitgevoerd door de grootste tenoren uit de operageschiedenis. De opera vindt zijn oorsprong echter in een commedia dell’arte van Carlo Gozzi uit 1762, die overigens ook door Carl Maria von Weber en Ferruccio Busoni op muziek werd gezet. De plot, geïnspireerd op een Perzische legende, speelt zich af in een denkbeeldig middeleeuws China, waar de wrede en legendarisch mooie keizersdochter Turandot weigert om te trouwen om haar voorouder Lou-Ling te wreken, die door een buitenlandse prins werd vermoord. Ze vaardigt een decreet uit: om naar haar hand te dingen, moeten eventuele huwelijkskandidaten drie raadsels oplossen. Als ze daarin falen, betekent dat hun onmiddellijke onthoofding.

Een onbekende prins arriveert in Peking terwijl een van deze executies plaatsvindt. Hij vindt er zijn verloren vader, een afgezette Tartaarse koning. De blind geworden man wordt vergezeld door de jonge Liú, die heimelijk verliefd is op de onbekende prins. Die laatste heeft echter meteen zijn zinnen gezet op Turandot: hij wordt zo verliefd op haar, dat hij zich kandidaat stelt om de raadsels op te lossen.

Puccini worstelde enorm met het voltooien van zijn opera: na Liù’s dood wist hij dramaturgisch gezien niet meer welke kant hij uit moest. Toen de componist op 29 november 1924 in Brussel overleed aan keelkanker, bleef de partituur van Turandot dan ook onvoltooid.

Wanneer :
Première 14 juni – 20.00u
16, 23 en 30 juni – 15.00u
18, 19, 21, 25, 27, 28 juni – 20.00u
Waar : De Munt – Brussel
Info & tickets : www.demunt.be

Recent