Facebook Twitter Tunein YouTube

DER TOD UND DAS MÄDCHEN – MALIBRAN IN LIER

Het Malibran Quartet werd opgericht in 2008. Geïnspireerd door diva Marie Malibran brengen zij muziek met een verhaal. Der Tod und das Mädchen is er zo één. Het gedicht van Matthias Claudius dat door Franz Schubert op muziek werd gezet vertelt de angst van een jong meisje voor de dood.

Het Malibran Quartet bestaat normalerwijze uit Tatiana Samouil – eerste viool, Justus Grimm – cello, Tony Nys – altviool en Aki Saulière – tweede viool. Slaulière werd echter op het laatste moment ziek en diende vervangen te worden door Chikako Hosoda. Niet makkelijk, want een partituur speelt men niet zomaar. Men maakt als groep duidelijke afspraken rond de sfeer die wil gezet worden. Zo is de diepgang bij dit toch wel lijdzame stuk van groot belang. Chikako Hosoda was meteen vertrouwd met de opzet van de rest van het kwartet. Geen ziel kon vermoeden dat ze slechts één enkele dag hadden om samen te oefenen.

Der Tod und das Mädchen – Strijkkwartet nr.14 in d klein kan beschouwd worden als een persoonlijke reflectie van Franz Schubert (1797-1828). Op het moment dat Schubert deze compositie schreef, was hij nog geen dertig jaar oud, maar hij voelde de dood aan zijn deur kloppen. Hij stierf nauwelijks een paar jaar later. De uit vier bewegingen bestaande compositie werd dan ook met de nodige reflectie en vooral zelfbewustzijn gespeeld. Het angstige gejaagde, maar toch melancholische van de tweede beweging vertelde ons het verhaal van de bage stervende die de dood in de ogen kijkt. De dood antwoordt troostend en omarmt het meisje, of liever gezegd de componist.

Veerle Deknopper

Geprikkeld ? Lees de ganse tekst op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent