Facebook Twitter Tunein YouTube

EEN ZOET EINDEJAAR – LAATSTE MIDDAGCONCERT 2019

Op vrijdag 20 december speelden drie sterke vrouwen uit het Antwerp Symphony Orchestra het laatste middagconcert van 2019. Ze kozen ervoor om de zoete Kersttijd – jawel, er heet er zelfs eentje Maria – te verblijden met warme kamermuziek.

Kamermuziek dus, twee langere composities die het publiek toelaten in een sfeer te belanden waar ze  niet uit willen en de gloed  van het eindejaar  kunnen ervaren.

Fantasiestukken opus 88 uit 1842 van Robert Schumann (1810-1856) bestaat eigenlijk uit vier bewegingen. Er  werd voor gekozen om de innige Romanze en tempovolle Finale te brengen – eerste en vierde  beweging dus. Tempovol blijkt slechts een illusie gezien het stuk net als ons eingejaar stilletjes uitdooft. Het betreft een melodie met rijke invloeden, waaronder volksmuziek. Schumann componeerde het tijdens een de inspiratievolle periode na het verlaten van zijn rechtenstudies om zich volledig aan de muziek te kunnen wijden.
Uit het Pianotrio nr.7 in Bes, opus 97 uit 1811 van Ludwig van Beethoven (1770-1827), ‘Aartshertog’  – opgedragen aan Aartshertog Rudolf van Oostenrijk – werden alle vier de bewegingen gebracht. Dit is alweer zo’n zacht en verblijdend stuk,  uit de actieve  periode van een groeiend componist die later erkenning als grootmeester zou krijgen.

Lees het volledige artikel op www.cultuurpakt.be.
Cultuurpakt logo

Recent