Facebook Twitter Tunein YouTube

FEBRUARI IS MOZARTMAAND IN DE MUNT

De hele maand februari staat bij de Munt in het teken van Mozart. Noteer 3, 7, 19 en 21 februari alvast in je agenda.

Op 3 februari is er het recital van vader en zoon Prégardien.
Ook in de wereld van de muziek gebeurt het dat zonen met succes in de voetsporen van hun vader treden en met hen het podium delen. Zo werken Christoph Prégardien, zijn zoon Julian Prégardien en pianist Michael Gees al enkele jaren samen. In een afwisseling tussen solo’s en duetten wil dit recital via de tenorstem het volledige expressieve palet van het Lied verkennen.

Op 7 februari is er dan het Mozart Akademie concert, waarin dirigent Raphaël Pichon de krachten bundelt met Sabine Devieilhe, ontegensprekelijk een van de beste Mozartvertolkers van het moment.  Aria’s waar het hart van stuitert, een gloednieuwe symfonie en tal van virtuoze improvisaties. We schrijven 23 maart 1783 en Wenen loopt storm voor het ‘Akademie’-concert dat Mozart in het Burgtheater organiseert, een van de weinige waarvan de details ons zijn overgeleverd. Meer dan twee eeuwen later wekt dirigent Raphaël Pichon de bruisende sfeer van dit legendarische concert opnieuw tot leven. Op het programma: de Haffner-symfonie, maar ook de sprankelende dansen die Mozart voor het Weense carnaval schreef en een bloemlezing uit zijn grote concert- en opera-aria’s door sopraan Sabine Devieilhe.

Ook Der Schauspieldirektor, onder leiding van onze Muziekdirecteur Alain Altinoglu en in samenwerking met theaterdirecteurs en TROIKA-partners Michael De Cock et Fabrice Murgia, zal op 19 februari in streaming aangeboden worden.
“Elke artiest streeft naar glorie” jubelen de vier protagonisten aan het einde van Wolfgang Amadeus MozartDer Schauspieldirektor. Deze “komedie met muziek in één bedrijf”, geschreven in dezelfde periode als Le nozze di Figaro, steekt heerlijk de draak met het operawereldje van zijn tijd. In onze nieuwe productie haalt Muziekdirecteur Alain Altinoglu samen met een cast Mozartspecialisten de sprankelende lichtvoetigheid van deze korte, maar grappige en inventieve partituur naar boven. En in nauwe samenwerking met de theaterdirecteuren van de KVS en het Théâtre National kregen ook de plot en de vele dialogen een eigentijdse twist.

Op 21 februari ronden we de Mozartmaand af met Mozart Symphony 39, het eerste symfonische concert dat ons orkest sinds september 2020 zal kunnen uitvoeren. En ook hier is het programma een ode aan de meester van Salzburg.  Ter vervanging van het initieel voorziene concert Sea Interludes neemt Muziekdirecteur Alain Altinoglu u mee op een muzikale reis over het Europese vasteland. Eén componist, twee werelden. Een jeugdig dubbelconcerto en een rijpe symfonie. Parijs versus Wenen. De glamour en het raffinement van een adellijk opdrachtwerk naast de diepgang van een symfonisch testament. Met de Symfonie nr. 39 en het Concerto voor fluit en harp – waarin onze orkestmusici Agnès Clément en Matteo Del Monte soleren – bestrijken we het hele scala van de menselijke emoties. Tot uiting gebracht in twee werken die het stempel dragen van een veelzijdig genie: Mozart.

Alle info vind je op www.demunt.be.

Recent