Facebook Twitter Tunein YouTube

Festival Amazing Haydn 2023 : Vlad Weverbergh en Terra Nova Collective

Voor het Tweede concert op 8 oktober nodigde Amazing Haydn de befaamde Vlaamse klarinettist Vlad Weverbergh uit die samen met met zijn 30-koppig Terra Nova Collective symfonieën van Haydn ten gehore zal brengen.

Met op het programma Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert, maar ook een plejade aan in Vlaanderen minder gekende maar vaak verrassende componisten, tijdgenoten van voornoemde grootmeesters, wordt telkens een facet of episode uit de muziekgeschiedenis van Europa uit de tweede helft van de 18e, begin 19e eeuw belicht.

Amazing Haydn” is één van de weinige festivals in België met een visie, dat niet mikt op een zgn. niche-publiek, maar integendeel, zoveel mogelijk mensen van de veelal lichtvoetige concerten die vooral in de prachtige kerken van Mechelen doorgaan, wil laten meegenieten. Concerten zoals men ze nergens anders in Vlaanderen en bij uitbreiding in België zal vinden! Uitdagingen worden daarbij ook nooit uit de weg gegaan. Dat is alvast dit jaar zó voor 4 van 5 concerten.

Laat ook jij je inspireren door en mix van energie, emoties en levensvreugde en laat je meevoeren in een wereld vol artistieke schoonheid!

Het kan tijdens 5 internationale topconcerten in evenveel prachtige Mechelse concertlocaties. Met top-musici uit Vlaanderen (Antwerpen), Oostenrijk (Salzburg en Wenen), Tsjechië (Praag) en Duitsland (Mannheim).

Elk concert, ieder ensemble of orkest vertelt een eigen verhaal, maar wél in één samenhangende context.

1. Concert in het kader van het Joseph Woelfl-jaar – “Joseph Woelfl hoe, Joseph Woelfl wie?”

Concert van zondag 24 september

2. Gedreven door onderzoek, met liefde voor muziek!

Zondag 8 oktober, om 15 uur, in de Sint-Pieter & Paulkerk, brengt de befaamde Vlaamse klarinettist Vlad Weverbergh, samen met zijn 30-koppig Terra Nova Collective, symfonieën van Haydn ten gehore die, zoals dat eind 18e eeuw gebruikelijk was, gemengd worden met delen van symfonieën van Vlaamse componisten zoals Brusselaar Pieter Van Maldere en Bruggeling Hébert Leemans. De symfonieën in die context met mekaar vergelijken wordt heel boeiend, want voornoemde, ook bij ons nauwelijks gekende Vlaamse componisten genoten wel hoog aanzien in het buitenland. Haydn bvb. voerde delen van hun symfonieën, samen met de zijne, uit bij vorst Esterházy. Deze originele en eigenzinnige manier van programmeren zal dan weer schril afsteken tegen de virtuoze uitvoering van Mozarts beroemde klarinetconcerto.

3. Van Barok tot Jazz …, zalige virtuoze muziek in een sacrale ruimte

Zondag 15 oktober om 15 uur verwelkomt “Amazing Haydn” in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, met Vilém Veverka (hobo) en Kateřina Englichová (harp) twee internationaal gereputeerde topsolisten. Beiden zijn een artistiek uithangbord van de stad Praag, “de Gouden Stad” aan de Moldau. Al jaren schitteren zij als fonkelende sterren aan het Europese muziekfirmament.  Hun programma in Hanswijk omvat alle kleuren van de regenboog: barok, Weense klassiek, Romantiek, Impressionisme, tot zelfs exotisme en Jazz. Men hoeft niet naar de Tsjechische Philharmonie in Praag of naar de Berliner Philharmonie te reizen om in een sfeervolle sacrale concertlocatie als de Hanswijkbasiliek weg te dromen bij dit kleurenpalet aan virtuoze muzikale hoogstandjes.

4. Joseph Haydn, vader van het strijkkwartet – “in Haydns voetsporen”

Op zondag 29 oktober om 15 uur concerteert in de kerk van O.L. Vrouw van Leliëndaal in de Bruul (Jezuïeten) het Atmos Quartett Wien, één van Wenens top-strijkkwartetten.

Joseph Haydn wordt aanzien als vader van het strijkkwartet. Hij schreef er liefst 76, daaronder zijn wereldberoemde zgn. “Kaiserquartett”, dat veel later als bron diende voor het Duitse nationale volkslied. Naast dit wereldberoemde kwartet horen wij er ook eentje van Haydns 6 jaar jongere broer Michael, dat maar zeer zelden uitgevoerd wordt. Michael Haydn staat in Salzburg al meer dan twee eeuwen, volledig onterecht, in de schaduw van Mozart.

Het sluitstuk van dit concert is Franz Schuberts illustere strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen”, één van de absolute hoogtepunten in de kwartetliteratuur.

5. Mozart en de “Mannheimer Schule”

Zondag 5 november ontvangt “Amazing Haydn”, in de Sint Janskerk, het Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, samen met fluitist Pirmin Grehl en dirigent Johannes Moesus  (D)  “Mannheimer Schule” (Mannheimse School) verwijst naar de 35 jaar lange bloeiperiode van de muziek in de Duitse stad Mannheim, die naast de 1e Weense School (Haydn, Mozart, Beethoven) van groot belang is geweest voor de muziekgeschiedenis.

Onder de in Mannheim residerende muziekminnende vorst Carl Theodor (1724-1799) ontwikkelde zich een eigen muziekstijl die de overgang vormde van barok naar het Weense classicisme. Vooral de Hofkapelle genoot grote aandacht. Virtuoze musici en componisten, meestal uit Bohemen afkomstig, werden aangetrokken waardoor de Mannheimer Hofkapelle al gauw gold als het beste orkest ter wereld. Mozart dacht er trouwens ook zo over. Hij hield veel van Mannheim en vond er zijn eerste grote liefde.

Met de oprichting van het Kurpfälzisches Kammerorchester in 1952 herleefde in Mannheim een 200 jaar oude traditie. Muziekliefhebbers in heel de wereld aanzien het Kurpfälzisches Kammerorchester sindsdien als de opvolger van de ooit wereldvermaarde Mannheimer Hofkapelle en de facto als hét orkest van de “Mannheimer Schule”.

Wanneer : 24 september – 5 november
Waar : diverse locaties – Mechelen
Info & tickets : www.uitinmechelen.be en www.amazinghaydn.be

Recent