Facebook Twitter Tunein YouTube

Kursaal Classics – HÄNDEL EXTRAVAGANZA – VLAAMS RADIOKOOR

Zondagse concerten, het is stilaan een traditie geworden in Kursaal Oostende. Schitterende spektakels, verfrissende repertoires en muzikale belevingen van het eerste concert tot het laatste met op 29 mei het Vlaams Radiokoor met Händel als leiddraad.

In 1706 vertrok de jonge Händel vanuit Hamburg naar het mekka van de muziek in de vroege 18de eeuw : Italië. Hij zou er drie jaar lang rondreizen, kennis maken met de grote componisten uit die tijd, zoals Arcangelo Corelli en vader en zoon Scarlatti en hij maakte zich de geheimen van de Italiaanse barokstijl eigen. Overal maakte Händel grote indruk als klaviervirtuoos. Ook in Rome werd hij enthousiast ontvangen. Hij kwam er onmiddellijk in contact met de invloedrijkste kardinalen. Vanwege het pauselijke verbod op opera’s schreef Händel in Rome religieuze composities, voor de katholieke kerk. Verrassend voor een rasechte lutheraan! Meteen trof hij raak met een reeks Vespers voor soli, koor en orkest – waaronder Dixit Dominus en Laudate pueri Dominum. De muzikale competentie en de jeugdige, kleurrijke felheid waarmee hij uitpakt, slepen de luisteraar mee in een spiraal van opwinding en tegelijk bloedmooie verstilling.

Lang werd gedacht dat ook de cantate Il pianto di Maria van Händel was, tot in de jaren 1990 bleek dat ze uit de pen van Giovanni Battista Ferrandini kwam. In deze cantate beweent Maria haar zoon aan het graf, in een exuberante barokke stijl.

PROGRAMMA
Inleiding om 16:15 door Frank Pauwels
Concert om 17:00

Deel 1:
Georg Friedrich Händel | Dixit Dominus, HWV 232

Deel 2:
Giovanni Battista Ferrandini | Il Pianto di Maria
G.F. Händel | Laudate pueri Dominum, HWV 237

Dirigent: Bart Van Reyn
Solist: Deborah Cachet – sopraan
Solist: Rachel Redmond – sopraan
Solist: Sophie Rennert – mezzosopraan

Wanneer : 29 mei – 17.00u
Waar : Kursaal – Oostende
Info en tickets : www.kursaaloostende.be

Recent