Facebook Twitter Tunein YouTube

LA VIE D’ARTISTE VAN FRANZ SCHUBERT MET EEN GOUDEN STRIKJE

Wat Franz Schubert (1797-1828) zo mooi typeerde, was de natuurlijke melancholie die zijn leven kleurde. De jonge componist leidde een bestaan dat volledig uit zijn hart voortvloeide, zijn oeuvre is een logisch gevolg van die hele beleving.

Sopraan Anne Cambier en pianist Nicolas Callot stelden bijgevolg een mooi portret samen van Schubert, d.m.v. een bloemlezing van een aantal liederen en composities voor klavier. Alle aspecten van de componist met het mooie hart met duizend barstjes kwamen aan bod.

Het was gekend dat Schubert een levensgenieter was. Zijn familie steunde zijn beroepskeuze niet, waardoor hij als een soort van Einzelgänger zijn lot beleefde. Daar komt de ingetogenheid van veel van zijn liederen vandaan. Of het troost was of levensvreugde zullen we nooit echt weten, vermoedelijk een combinatie. Zelf had hij geen geld voor een klavier, waardoor hij zijn pianistieke virtuositeit als barpianist beleefde. Uitgevers deden hem vaak loze beloften, drank vloeide rijkelijk en voor vrouwelijk schoon was Franz alles behalve blind. Naast bordeelbezoeken kon hij zich evengoed oneindig verliezen in een onbeantwoorde liefde  voor bvb. een van zijn studentes.

Franz Schubert leefde met ieder zintuig, dat hij wist op te wekken in zijn muziek. Men hoort het beekje vloeien, ruikt de lentebloesems en vergaat van mooi verdriet.

Lees het volledige artikel op www.cultuurpakt.be.
Cultuurpakt logo

 

Recent