Facebook Twitter Tunein YouTube

LUXEORGEL IN ANTWERPSE KATHEDRAAL (EN DAT WIST MEN… NIET)

Tegen het einde van 2017, laten we maar stellen ‘als kerstgeschenk’, zal het grote Schyvenorgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen eindelijk klinken zoals het altijd al had moeten klinken, maar niet deed. Hoezo?

De grote orgelbouwer Schuyven kreeg einde 19de eeuw de opdracht een groot orgel te bouwen voor de Antwerpse kathedraal en hij moest de klus klaren op één jaar tijd. Als kast zou men een bestaande barokkast gebruiken. Meteen geef ik even mee voor de lezers die niet echt orgels kennen dan alleen van klank en het zicht op de orgelkast: achter die kast, met dikwijls alleen maar sierpijpen die niet dienen, zit eigenlijk het echte orgel. In het geval van een groot orgel als dit, is dat een metershoge en -diepe constructie met duizenden orgelpijpen van zeer klein en zeer groot. Al die pijpen moeten op elkaar afgestemd en gericht worden zodat de tonen zuiver en helder overkomen, zonder een zwevende klankensoep te worden die niet smaakt.

Bij het opnieuw in elkaar monteren van het orgel, die talloze duizenden elementen van simpele schroef tot die prachtige orgelkast, stelde men vast dat dit orgel veel meer mogelijkheden bood dan er ooit ten gehore kwamen. Schyven voorzag dus een orgel dat op zich een kathedraal was, maar door de veel te korte tijd om het instrument te bouwen, werden heel wat zaken nooit naar behoren afgewerkt. Mogelijk had Schyven destijds wel de idee: “Het staat er al, de volgende opdracht zal wel worden dat het orgel helemaal op punt gesteld kan worden”. Dat gebeurde niet tot men voor drie jaar aan de restauratie begon.

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent