Facebook Twitter Tunein YouTube

Meeslepend Mahler

Velen zullen afgelopen zaterdagavond doorgebracht hebben bij een barbecue of op een terras, verkoeling zoekend bij een fris glas. Niet echt weer om ergens binnen een concert bij te wonen zou je denken. En toch… Het Cultuurcentrum Mechelen was aardig volgelopen om het Mechels Kamerorkest aan het werk te horen, samen met Emilie De Voght (sopraan).

Dirigent Tom Van den Eynde koos als opener voor het meeslepende Adagietto, het langzame vierde deel uit de Symfonie nr. 5 van Gustav Mahler.  Fluweelzachte doch klare strijkers, een mooi moment om de valavond in te zetten.

Begin 20ste eeuw zette Mahler een aantal gedichten van Friedrich Rückert op muziek, werk wat later zou uitmonden in de Rückert Lieder.  Mahler was weg van deze gedichten en dat hoor je ook in zijn composities.  Emilie De Voght (sopraan) bracht deze liederen/gedichten met zeer veel inlevingsvermogen wat de temperatuur nog wat deed stijgen.

Toen Antonin Dvorak in “de nieuwe wereld” directeur werd van het conservatorium in New York componeerde hij de Symfonie nr. 9 in e mineur.  Een werk waarin heel wat invloeden zouden schuilen uit de muziek van de diverse bevolkingsgroepen destijds in Amerika, maar waarin ook een heimwee doorklink naar het achtergelaten vaderland.  Gevoelens die het orkest tijdens deze uitvoering perfect wist weer te geven.

Muzikanten en dirigent werkten zich letterlijk in het zweet, maar ondanks de duffe onweerachtige warmte wist het publiek zeker te genieten van het concert.

Gezien en gehoord : Mechels Kamerorkest betovert ! Zaterdag 27 mei 2017, Cultuurcentrum Mechelen

Recent