Facebook Twitter Tunein YouTube

Midsummer Mozartiade 2024 brengt Mitridate, Re di Ponto

Het Midsummer Mozartiade festival keert terug naar hartje Brussel voor zijn 8e editie, met als hoogtepunt Mozart's eerste opera seria; Mitridate, re di Ponto in het Théâtre Royal des Galeries.

Na het succes van Die Zauberflöte afgelopen zomer presenteert het Midsummer Mozartiade festival deze zomer de opera Mitridate, re di Ponto in het Théâtre Royal des Galeries.  Mozarts eerste opera seria was een groot succes toen deze in 1770 in Milaan in première ging.  Deze nieuwe productie staat onder leiding van regisseur Eric Gobin en dirigent Thibaut Lenaerts aan het roer van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. Het is ook de eerste hedendaagse productie waarin twee jonge mannen, een sopranist en een countertenor, de rollen van de rivaliserende broers vertolken, oorspronkelijk geschreven voor castrati.

Mitridate, re di Ponto, draagt de stempel van het genie dat zo rijkelijk zou bloeien in zijn latere werken. Het werk, gecomponeerd in 1770 op een Italiaans libretto en geïnspireerd op het  gelijknamige toneelstuk van Racine, toont een dynastiek drama waarin twee rivaliserende broers en hun dominante vader strijden om de hand van dezelfde prinses.

In de Krim-haven Nymphea zijn Mitridate, vorst van het koninkrijk Pontus, en zijn twee zonen, Sifare en Farnace, allemaal verliefd op dezelfde prinses, Aspasia. Ze is beloofd aan Mitridates, die is vertrokken om tegen Rome te vechten, maar ze houdt heimelijk van Sifare.  Farnace, de oudste. Die kiest ervoor zijn vader te verraden en zich aan te sluiten bij de Romeinse vijand. Arbate, gouverneur van Nymphaea, kondigt de onverwachte terugkeer van de koning aan.  Verslagen door Pompejus keert Mitridate terug met Ismene, dochter van de Parthische koning, die hij wil uithuwelijken aan Farnace om een nieuwe alliantie tegen Rome te bezegelen. Gekweld door zijn paranoia had hij geruchten over zijn eigen dood verspreid om zijn zonen te testen…

De personages – hun ambities, hun tegenstrijdigheden, hun passies – worden met een verontrustende waarheid neergezet, vooral omdat de componist pas 14 jaar oud was.

Nog steeds in het Théâtre Royal des Galeries is het tweede hoogtepunt van het festival het concert Missa Brevis, een project van de opkomende dirigent Gabriel Hollander. Op het programma staan korte missen van Mozart, Haydn en, met een hedendaagse twist, de Belgische componist Fabian Fiorini.

Om de deuren voor zoveel mogelijk mensen te openen, stelt het festival ook verschillende gratis evenementen voor op emblematische locaties in het stadscentrum. Van serenades in de Koningsgalerij tot lezingen in het Maison CFC op het nabijgelegen Martelarenplein en een 100%-Händel concert in de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk in de Nieuwstraat.

In juli gaat de productie Mitridate, re di Ponto op tournee naar het Théâtre Royal in Bergen tijdens het Festival au Carré en vervolgens naar de Grand Manège in Namen tijdens het Festival musical de Namur.

Wanneer : 17-23 juni 2024
Waar : Théâtre Royal des Galeries – Brussel
Info & tickets : www.amadeusandco.com

Recent