Facebook Twitter Tunein YouTube

Nordic Nights : Scandinavië in Hasselt met Mari Samuelsen

Nordic Nights, what’s in a name. Het regende pijpenstelen toen we aan het Cultureel Centrum in Hasselt (CCHA) arriveerden. Niet direct iets wat je je voorstelt bij weidse Scandinavische landschappen.

Er was in de pop-up bar echter knäckebröd, elandworst en bier met onuitspreekbare namen, wat de sfeer van het hoge noorden al wat dichter bracht.

Een sfeer die de Noorse violiste Mari Samuelsen in haar programma zeker in de warme concertzaal bracht.  Vooral met tracks uit haar recentste CD “Nordic Noir” waarop ze vooral aan de slag gaat met moderne Scandinavische componisten die muziek bedachten bij (misdaad)series als “The Killing” (Frans Bak), The Bridge (Uno Helmersson) en Olafur Arnalds.   Minimalistische zwart-wit klanken die perfect de gevoelens bij de beelden uitademen.

Beginnen deed de Noorse echter met Bach (Chaconne uit Partita Nr. 2 in D Mineur, BWV1004), wat ze geheel alleen op het podium bracht.  Een ontroerend “naakte” uitvoering die naar eigen zeggen van Samuelsen de eenzaamheid moest verklanken.  Missie geslaagd.  Bach ging in het programma trouwens zeer goed samen met Philip Glass, Peteris Vasks en Arvo Pärt.

Muzikale ondersteuning kreeg de violiste van een 10-koppig strijkensemble uit het kamerorkest Casco Phil o.l.v. dirigent Benjamin Haemhouts, die de donkere kleur van Scandinavische klassiek perfect ondersteunden.

Het publiek kon zich enkel wat dieper in de zachte stoelen nestelen en zich laten meenemen naar de bossen en de fjorden bij wat achteraf een zeer gesmaakt concert zou blijken.

Nordic Nights is een vierdaags multidisciplinair festival met muziek, dans, literatuur, theater en film uit het hoge noorden.

Gezien : Mari Samuelsen en Casco Phil, CCHA (Hasselt) 26/10/2018

Recent