Facebook Twitter Tunein YouTube

ORGELFESTIVAL – CONCERTEN VAN DE KATHEDRAAL

"Ars in Cathedrali" organiseert de tiende editie van het zomerfestival in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Deze unieke concerten rond het monumentale Grenzing orgel gaan door op diverse dinsdagavonden in juli en augustus.

Dinsdag 16 juli : Bart Jacobs & Les Muffatti – “Mr Handel’s invention”
Mr Handel’s Invention Engelse orgelconcerto’s uit de 18de eeuw.
De orgelconcerto’s van Georg Friederich Handel waren bijzonder populair in de 18de eeuw. Ze klonken voor het eerst in 1735 tijdens uitvoeringen van zijn grote oratoria in de Londense concertzalen tot vermaak van het publiek. De virtuoze orgelpartij werd vrijwel zeker door ‘Mr Handel’ zelf gespeeld, die een uitmuntend organist was. Hiermee was hij de uitvinder van muziek voor orgelsolo en orkest en inspireerde hij bovendien andere componisten. Tijdens dit concert hoort u enkele van deze prachtige Engelse orgelconcerto’s uit de 18de eeuw, van Handel zelf, maar ook van componisten die door hem werden beïnvloed. Organist-Titularis Bart Jacobs en Les Muffatti, die geroemd worden om hun uitvoeringen van orgelconcerto’s van J. S. Bach, gaan een nieuw avontuur aan tijdens deze luchtige, speelse en virtuoze dialoog tussen orgel en barokorkest.

Dinsdag 30 juli : Johan Hermans & het kathedraalkoor Hasselt sld. Ludo Claesen
Geestelijke muziek voor koor en orgel (uit de romantiek en de 21ste eeuw)

Werken van J. Rheinberger, C. V. Stanford, F. Mendelssohn, F. Peeters, L. Claesen.
Koor en orgel zijn door hun eeuwenoude traditie verenigd door muziek van immense schoonheid, maar ook van complexiteit. Het kathedraalkoor van Hasselt staat onder leiding van Ludo Claesen en is één van de beste koren van België. Tijdens dit concert klinkt koormuziek uit het romantische en eigentijdse repertoire afgewisseld met orgelmuziek gebracht door Johan Hermans, kathedraalorganist van Hasselt.

Dinsdag 6 augustus:  Organiste Karol Mossakowski (FR) – “Spiegels”
Werken van J. S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, R. Schumann
Het programma van dit concert bevat werken van Bach en componisten die door hem beïnvloed zijn. Tussen elk werk improviseert Karol Mossakowski intermezzi die ons van de ene klankwereld naar de andere brengen. Hij maakt hierbij gebruik van de muzikale thema’s van de geschreven composities.

Dinsdag 13 aujgustus : Duo d’orgue Megumi Tokuoka & Jean-Philippe Merckaert (JP/BE)
“Het orgel als orkest”

Werken van M. Ravel, A. Huybrechts, P. Dukas, A. Nishimura, C. Debussy
Drie meesterwerken uit de Franse muziek, ontleend aan het orkestrepertoire worden tijdens dit concert uitgevoerd voor 4 handen en 4 voeten. Daarnaast klinkt muziek van de Belgische componist Huybrechts en van de minder bekende, maar uiterst creatieve Japanse componist Nishimura.
Het is het duo gevormd door Megumi Tokuoka, een Japanse organiste die de eerste prijs won op het Schnitger Concours (D), en Jean-Philippe Merckaert, afkomstig uit Mons en organist van het Metropolitan Theater in Tokyo, die het Grenzing-orgel in een symfonieorkest zullen veranderen.

Dinsdag 20 augustus : Laurens De Man, organiste (NL) – “De magie van Vuur”
Werken van M. Duruflé, I. Stravinsky, M. de Falla, J. Alain, J. S. Bach
Vuur, een eeuwenoud mysterie, heeft de mensheid altijd gefascineerd. In dit concert weerklinkt vuur als een positieve kracht, als een bedreiging, als een dans, als een vogel en als een symbool van het enthousiasme van Pinksteren. Deze magie van het Vuur zal worden aangestoken door de Nederlandse organist Laurens De Man, winnaar van vele internationale concoursen en orgeldocent aan het Conservatorium van Utrecht.

Maandag 26 augustus –  Xavier Deprez & Belgian Brass Soloists (Manu Mellaerts & Steven Devolder, trompetten-trompettes, Jan Smets, trombone, Rik Vercruysse, Hoorn-Cor, Stephan Vanaenrode, tuba)
“Heroïc sounds”

Werken van C. Franck, V. Ewald, X. Deprez
Vijf gerenommeerde Belgische muzikanten vormen de basis van het ensemble Belgian Brass, wereldwijd bekend als toonaangevend koperensemble. Belgian Brass is ontstaan onder invloed van de koperblazers van de Nationale Opera van België en de Munt. Sedert 2003 spelen ze op internationale podia over de hele wereld en zijn ze een veelgevraagd ensemble bij Masterclasses. Hun repertoire reikt van barokmuziek tot popmuziek. Samen met organist-titularis Xavier Deprez, spelen ze een uniek programma met originele werken en transcripties, en een wereldcreatie van Xavier Deprez.

Alle concerten vinden plaats in het schip van de kathedraal, met het momumentale Grenzing orgel, waarbij de organist op een groot scherm wordt geprojecteerd voor het publiek.

Praktische informatie over deze concerten : www.cathedralisbruxellensis.be

Recent