Facebook Twitter Tunein YouTube

‘Origins ‘, de derde CD van Toon Fret en Veronika Iltchenko

De CD bevat ontdekkingen uit Frankrijk, Centraal-Europa en de Kaukasus. Béla Bartok komt hier samen met vier andere componisten uit het interbellum, allen met een eigen muzikale stem en allen geïnspireerd door nationale muziektradities.

De vier componisten genieten om diverse redenen onvoldoende bekendheid De muziek van Schulhoff raakte besmet met het label ‘ontaard’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Sovjet regime zette een rem op de verspreiding van de muziek van de Azerbeidzjaanse Fikret Amirov  en de Armeense Arno Babadjanian. En de eigengereide Charles Koechlin zag zijn reputatie als componist overschaduwd door die als theoreticus en leraar. In het werk van de vijf componisten klinkt de woelige tijd tussen de twee wereldoorlogen door. Het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije, dat heel Centraal-Europa en een deel van Oost-Europa omvatte en daardoor cultureel, etnisch, religieus en taalkundig zeer divers was, hertekende nationale grenzen en deed de spanningen stijgen.

Ook avant-garde, dadaïsme en jazz drukten hun stempel op de muziek. Alsook het communisme met zijn socialistisch realisme, dat onder andere door Schulhoff, als een tegengif voor de opkomst van het Nationaalsocialisme werd gezien.

Hoewel de werken op ‘Origins’ geïnspireerd zijn door traditionele muziek, zijn ze dus ook eigentijds. Ze vinden immers hun oorsprong in de politieke turbulentie tussen de twee wereldoorlogen, met belangrijke omwentelingen op elk artistiek gebied.

De CD is dus vanaf nu verkrijgbaar.

 

 

Recent