Facebook Twitter Tunein YouTube

Oxalys viert 25-jarig bestaan

In maart viert Oxalys zijn 25-jarig bestaan met een speciale cd-box en verscheidene verjaardagsconcerten. Het kamermuziekensemble werd in 1993 opgericht door negen studenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB).

Enthousiast over de samenwerking tijdens hun schoolproject wilden ze die ervaring in het kamermuziekgenre voortzetten.  Het plezier van het samen musiceren is na een kwarteeuw onverminderd.  De ambitie bleef gedurende de jaren onveranderd : hoge eisen voor het artistieke niveau, een lage drempel naar het publiek toe.

‘Oxalys is de naam van een Japanse bloem die symbool staat voor vriendschap en genegenheid. Die naamkeuze weerspiegelt de relaties binnen de groep, maar ook onze band met het publiek’, aldus artistiek coördinator Koenraad Hofman. ‘Oxalys speelt even graag in een kapel, of een goed klinkende zaal in een Vlaams CC, of op een internationaal vermaard podium als het Amsterdams Concertgebouw of het Teatro Colón in Buenos Aires.’

De verjaardagsconcerten illustreren perfect het DNA van het ensemble. Op 1 maart, op de dag af 25 jaar na hun allereerste concert in het KCB, speelde Oxalys in de Goede Bijstandkerkvoor een publiek van voornamelijk kansarmen en vluchtelingen : eerst het kleuterprogramma “Alle klanken van de regenboog” met muziek van Brahms en Schnittke (16.30 u.) en ’s avonds een toegankelijke keuze uit hun kernrepertoire (de periode van 1870-1920), met werk van Mozart, Arensky, Dvořák, Debussy en Ravel (20 u.).

Op 14 maart vindt in Flagey (20 u.) het ‘DADA-concert’ plaats in een uitgebreide bezetting en samen met de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn. Een programma voor de fijnproevers, met muziek uit de Franse ‘années folles’ vol humoristische knipogen van Ravel, Poulenc, Satie en Martinů, alsook twee opdrachtwerken van de hedendaagse Nederlandse componist Fant de Kanter.

Ook tijdens andere concerten staat Oxalys stil bij zijn 25ste verjaardag. Op 30 maart speelt het ensemble in CC Belgica (Dendermonde) het integrale programma van het allereerste concert uit 1993: Schuberts Octet in F, Ravels Introduction et Allegro en Debussy’s Sonate voor harptrio. Onderdelen van dit programma worden dit seizoen ook voor andere concerten hernomen.

Oxalys brengt ter gelegenheid van zijn jubileum ook een cd-box uit met een selectie van de mooiste opnames uit hun 15-tal verschenen albums en niet eerder uitgebrachte partituren, zoals Eppur si muove, een werk dat de Belgische componist Luc Breways kort voor zijn overlijden, eind 2015, voor de volledige Oxalys-bezetting schreef.

Na 25 jaar blik je terug, maar kijk je ook vooruit. ‘We denken dankbaar terug aan producties als Het Huis der verborgen muziekjes met Dick Van der Harst en LOD, een gelegenheids­project voor Brussel 2000 dat we uiteindelijk 10 jaar lang hebben gespeeld’, vertelt Koenraad Hofman. ‘Wat de toekomst betreft, kijken we uit naar verdere samenwerkingen met muzikale partners als de zangers Christianne Stotijn, Dietrich Henschel en Claire Lefilliâtre.’ Voor volgend seizoen is het hoogtepunt de Argentijnse tournee, met twee concerten in het Teatro Colón.

Info : www.oxalys.be

Recent