Facebook Twitter Tunein YouTube

Piano day(s) strijkt voor de vijfde keer neer in CCHA

Het meerdaags festival Piano day(s) is een vast begrip geworden in CCHA (Hasselt). Op het programma staat niet enkel piano, het meandert langs verschillende genres : van klassiek tot post-klassiek, pop en theater.

Mozarts meesterwerken

Op vrijdag 24 maart gaat de vijfde editie van Piano day(s) van start met een lezing van Veerle Peeters en Jan Vermeulen over de basistechnieken van het pianospelen. Ook Il Gardellino, Olga Pashchenko en Jan De Winne staan die dag op het podium van CCHA met Mozart pianoconcerti.

Ook op het programma, de Mozart van deze eeuw: Anthony Romaniuk. Hij is eindeloos creatief en combineert verschillende stijlen en piano’s. Het is weinig klassiek geschoolde muzikanten gegeven om, naast het vakmanschap, ook eens te schitteren als improvisator.

Schubert-dag

Pianist Julien Libeer kwam met het idee om een Schubertdag te organiseren. Libeer maakt als geen ander de mooiste stukken uit de pianoliteratuur nog mooier door ze in een andere context te plaatsen. Tijdens Piano day(s) brengt CCHA op zondag 26 maart een ode aan de meeste romantische componist van de klassieke muziek: Franz Schubert. Samen met Samuel Hasselhorn vertolkt Libeer onder meer het sublieme meesterwerk Die Winterreise.

Ook theatermaker Louis Janssens laat zich inspireren door Schubert. Met zijn voorstelling Serenade verbeeldt Janssens een nacht waarin een web van verhalen, liederen en teksten samenkomen. De voorstelling is opgebouwd als een eclectisch partituur met herkenbare en minder bekende stemmen. Als een grillig feest waarin de liefde queer is: ontwrichtend, verbindend, fluïde en ongrijpbaar.

Van post-klassiek tot pop

Joep Beving startte met het schrijven van kleine minimale composities, nam ze thuis op en zette ze op Spotify. Voor hij er erg in had, luisterden miljoenen mensen en kreeg hij wereldwijd laaiend enthousiaste reacties. In april 2022 nog in een uitverkochte Bozar, op maandag 27 maart exclusief in CCHA met zijn album Hermetism.

Marble Sounds speelt deze lente vijf concerten in een uitgebreide bezetting van maar liefst veertien muzikanten met de strijkers van Casco Phil én een zelfspelende piano. Dernière-concert in CCHA, als slotakkoord van Piano day(s) én op de enige echte 88ste dag van het jaar : Piano day !

Info & tickets : www.ccha.be

Recent