Facebook Twitter Tunein YouTube

Sint-Michielsweekend – Duik in het leven van César Franck en ontdek de orgels van Brussel

Wil je de prestigieuze orgels in de Brusselse kerken en kathedraal ontdekken? Op vijf verschillende locaties kan je terecht : in de kathedraal, de Finisterraekerk, de Begijnhofkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk en de Sint-Dominicuskerk.

Het is tweehonderd jaar geleden dat César Franck werd geboren: reden te meer om een van de vele talenten van deze legendarische componist in de verf te zetten en zijn grandioze orgelwerken te (her)ontdekken: de twaalf orgelwerken, zijn harmoniumstukken, zijn gewijde koormuziek, zijn duetten voor zang en piano en zijn beroemde vioolsonate, waarvan de pianopartij werd bewerkt voor orgel.

In 1822, exact twee eeuwen geleden, werd César Franck geboren in Luik. Bij zijn geboorte was hij Nederlander, maar in 1831 werd hij Belg en in 1871 verwierf hij de Franse nationaliteit toen hij werd aangesteld als orgelleraar aan het Conservatorium van Parijs.

Dit weekend krijgt u de gelegenheid om verschillende muzikanten te horen: Benoît Mernier en zijn orgelklas van het Koninklijk Conservatorium Brussel, Bart Jacobs, Xavier Deprez, Pascale Dossogne, Tom Van Der Plas, Momoyo Kokubu, violiste Fumika Mohri (winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd), bariton en koorleider Gunther Vandeven en het ensemble Voces Desuper van de Brusselse kathedraal.

Organist, emeritus hoogleraar van het Conservatorium, recensent en musicoloog Jean Ferrard zal een lezing geven over César Franck: niet over zijn werk als componist of pianist, maar over zijn talent voor orgel en improvisatie. Hij werd door zijn collega’s niet voor niets ‘Pater Seraphicus’ genoemd.

Op zaterdag 1 oktober wordt een orgelwandeling georganiseerd door het stadscentrum in samenwerking met de orgelklas van Benoît Mernier, de orgelstudenten van de academies uit Groot-Brussel en het meisjeskoor Cantus Firmus, gedirigeerd door Hélène Richardeau. Organiste Pascale Dossogne brengt de orgelstudenten uit Waals-Brabant samen in een repertoire voor orgel en harmonium.

Wanneer : 30 september tot 3 oktober
Waar : diverse locaties – Brussel
Info : www.brusselscityoforgans.org

Recent