Facebook Twitter Tunein YouTube

START VAN HET BEETHOVENJAAR – YANNICK VAN DE VELDES HOMMAGE

Het eerste Antwerpse middagconcert van 2020, stond volledig in het teken van birthday-boy Ludwig van Beethoven (1770-1827). Men wordt tenslotte maar eenmaal 250 jaar, na een rijk gevuld leven. Wat sonates betreft, schreef hij er maar liefst 32.

Pianist Yannick Van de Velde beschikt over  het perfecte inlevingsvermogen om ze tijdens dit speciale jaar volledig tot uiting te brengen, tijdens diverse concerten die zullen plaatsvinden over het hele land. Beethoven schreef behalve symfonieën en orkestwerken vooral sonates omdat hij een klavier-virtuoze carrière betrachtte.

Tijdens dit middagconcert werd er vooral een tijdreis door die sonates gemaakt. Van de Velde begon met de Sonate nr.1 opus2 nr.1 in vier mooi afgelijnde bewegingen, met classicistisch karakter. De vroege reeks van 17 sonates bleven ondanks hun groot virtuoos karakter strak van structuur. Het was tijdens de  overgangsperiode dat hij Sonate 23 in f opus 57, beter bekend als de Appassionata, schreef. Van de Velde voerde deze pas als apotheose op aan het einde van het concert. Hij legde passionele accenten tijdens het Allegro, om het Andante extra ingetogen te  laten weerklinken.

Lees het volledige artikel op www.cultuurpakt.be.
Cultuurpakt logo

Recent