Facebook Twitter Tunein YouTube

STEM: DE HISTORISCHE ROMAN DIE JE HOORT, ZIET EN RAAKT

Dit boek – dat een literair debuut genoemd wordt – doet de lezer knikken vol ongeloof. De reden is simpel. Het boek leest als een trein, voelt als een huis van vertrouwen en barst van de levenservaring – zowel inhoudelijk als qua schrijfstijl. Laat de 706 bladzijden u vooral niet afschrikken.

Wat onmiddellijk opvalt wanneer men het boek openslaat, is de manier waarop een historisch gegeven via een fictief verhaal wordt uitgelegd. Dat men het drama ervan aanvoelt. Daan Esch laat de lezer deel uitmaken van de belevingswereld van jonge castraten in het barokke Italië van de zeventiende eeuw. Via het verhaal van Arcangelo, een jonge student, komt men in aanraking met de werkelijkheid achter het woord castraat.

Een castraat is zoveel meer dan een kleine jongen die later geen kinderen zal krijgen, maar mooi zal kunnen zingen. Het is allemaal niet zo romantisch. Castraat worden, was vaak een uitweg uit de armoede die in het beste geval – want niet iedereen overleefde de ingreep – het pad plaveide naar een zangopleiding. En dan was de vraag nog of men deze aankon. Ook de zangopleiding was eenzaam. Jonge castraten genoten immers een voorkeursbehandeling op internaat. Pesterijen waren een logisch gevolg. Het aantal weggelopen – en nooit teruggevonden – castraten is verbazingwekkend hoog.

Ook fysiek was de impact niet te onderschatten. Hun beendergestel ontwikkelde verschillend dan dat van hun leeftijdsgenoten. Ze hadden langere benen, een kleiner hoofd en een grotere borstkas. Hen horen zingen, moet zowat iets geweest zijn als het horen van de snaren van een viool die over een contrabas werden gespannen in combinatie met het gebruik van een oneindig lange strijkstok.

Veerle Deknopper

Geprikkeld ? Lees de ganse tekst op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent