Facebook Twitter Tunein YouTube

TWEE WEEKEINDES, TWEE KNAPENKOREN

Het Flanders Boys Choir kennen velen nog als In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas. Het is bijna het enig overgebleven jongenskoor dat nog een band heeft met een school. Wat een contrast met bvb. Rusland waar er toch meer knapenkoren zijn en zelfs, zoals Konakovo, een ware school om en rond zang voor knapen en jonge mannen.

In het raam van 800 jaar Sint-Niklaas programmeerde het koor het té onbekende werk ‘La légende de Saint-Nicolas’ van Joseph Jongen (1873-1953), speelde Wannes Vanderhoeven een orgelimprovisatie over Sinterklaasliedjes en werd de Sint-Nicolaascantate van Benjamin Britten (1913-1976) uitgevoerd. Voor het concert werd beroep gedaan op het knapenkoor Flanders Boys Choir, de meisjeskoren Gynaika en Korisia (dirigent Annelies De Kimpe) allemaal uit Sint-Niklaas, het orkest La Passione, tenor Yves Saelens en dit alles onder de leiding van Dieter Van Handenhoven.

Het was meer dan een goede keuze om het bij mijn weten amper of nooit in ons vlakke Vlaanderen geprogrammeerde werk van Jongen te brengen. Het is bijzonder mooi en verhaalt de droevige vondst van drie kinderen, in een pekelton !, die een beenhouwer zijn klanten wilde voorschotelen. Maar het was buiten de waard en zeker buiten de later heilig verklaarde Nikolaas gerekend. De bisschop zette orde op zaken en de kinderen werden gered en gelukkig ook ontpekeld. Het zuur was voor de beenhouwer en zoals we weten werd bisschop Nikolaas later heilig verklaard en gebombardeerd tot dé kindervriend. Wat men er niet bijvertelt is dat het een legende is en dat het christelijke feest van Sinterklaas eigenlijk de gekerstende vorm is van een veel ouder Germaans, maar ook Keltisch en Slavisch feest dat nog traditioneel gevierd wordt op vele plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, Italië en sommige Balkanlanden.

Ludwig Van Mechelen

Geprikkeld ? Lees de ganse tekst op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent