Facebook Twitter Tunein YouTube

VIOOL ÉN PIANO WAS EN IS HET MET ANTONI INGIELEWICZ EN BART KENIS

Het mooie barokpand Huis De Min in de Mechelse Sint-Katelijnestraat huisvest al heel wat jaren de zeer succesvolle privé-muziekschool van de familie Vergaelen. In dat huis organiseren ze niet alleen muzieklessen, maar ook kamermuziekconcerten onder de naam ‘Concerten Wonderfullworld‘.

Daar en niet elders moesten (!) we nu echt wel zijn voor het concert van het duo Antoni Ingielewicz (viool) en Bart Kenis (piano). Beide musici hun namen zeggen u mogelijk (nog) niets of zeer weinig. De eerste naam omdat hij nog te jong is om al grote naam en faam te genieten – alhoewel – en de tweede omdat hij begeleider is en nooit zichzelf in de kijker plaatste. Vanaf nu mag, nee moet dat veranderen. Bart Kenis zijn naam mag ingekaderd worden want het is maar zeer weinigen gegeven om goed te begeleiden. Hij heeft de gave dat wél te kunnen en wereldwijd wordt hij gevraagd op vele wedstrijden en concerten om begeleider te zijn. En ja, Antoni Ingielewicz… Onthouden die naam en als je hem op de affiche weet aangekondigd? Niet alleen de datum noteren, maar naar het concert of de concerten gaan. Want ik hoorde een van de beste violisten die je je kan indenken en ik wik en weeg mijn woorden. In mei dit jaar wordt hij 16, het is nog bijzonder jong, maar nooit eerder heb ik musici van dergelijk niveau geweten die muzikaliteit en virtuositeit zo in elkaar verstrengelen en niets anders dan pure doorzichtige, volgbare, begrijpbare, aansprekende, aangrijpende muziek verhalen. Wat een zeldzaam talent is deze toffe jonge puberende kerel die een grote volwassenheid uitstraalt en toch gewoon nog jongen is.

Hij lacht als hij bravourestukken speelt en je ziet dat hij het prettig vindt. Als je dan met je neus bijna mee in zijn instrument zit omdat de zaal eerder een huiskamer is, ben je in deze violist-zo-puur-als-maar-zijn-kan, zijn totale macht.

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

 

Recent