Facebook Twitter Tunein YouTube

Wereldpremière tijdens Musica Sacra door Studium Chorale

Van 22 t/m 26 september vindt kunstenfestival Musica Sacra plaats, met als thema Moeder Aarde. Studium Chorale brengt op 25 september in de Theresiakerk in Maastricht een programma vol lofzangen op Moeder Aarde. Een perfecte aansluiting op het festivalthema. Met een wereldpremière van de Maastrichtse componist Jo van den Booren.

De Maastrichtse componist Jo van den Booren (1935) schreef dit werk (Opus 191) speciaal voor Studium Chorale en Hans Leenders in opdracht van Musica Sacra. Het werk ontstond na intensief onderzoek naar de teksten zoals verzameld door de componist. Hij heeft in de compositie de teksten én zijn eigen spiritualiteit willen doorgronden met zijn klanken. Hij noemt het een uitputtende maar zeker ook bevredigende zoektocht naar de muziek die het onzegbare moet uitdrukken. Het is uiteindelijk een magnum opus geworden van drie delen.

Ook de andere drie werken die uitgevoerd zullen worden geven een lofzang op de ‘moeder van allen’, te beginnen met het Stabat Mater Dolorosa van Alphons Diepenbrock. Vervolgens beleeft Earth said to Death: Anthem contra Corona van Robin Holloway zijn Nederlandse première en daarna klinken de mystieke hymnes van de Rig Veda van Gustav Holst.

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht en behoort tot de toonaangevende kamerkoren in Nederland.

Wanneer : 25 september – 17.00u
Waar : Theresiakerk – Maastricht
Info : www.musicasacramaastricht.nl

Recent