Facebook Twitter Tunein YouTube

31 maart – Bach’s (Gregoriaanse) verjaardag

Op 31 maart vieren we de 339ste verjaardag van niemand minder dan Johann Sebastian Bach. Hoezo, op 31 maart ? Werd Bach niet op 21 maart 1685 geboren ?

Het zit zo: in 1582 was de Juliaanse kalender, die tot dan toe in Europa werd gebruikt, niet meer nauwkeurig in overeenstemming met de seizoenen. Paus Gregorius XIII besloot daarom een nieuwe kalender in te voeren, de Gregoriaanse kalender. Hoewel deze verandering in de katholieke landen, zij het enigszins met tegenzin, werd overgenomen, duurde het even voordat andere christelijke landen volgden.
Bach werd geboren in het Lutherse Eisenach en zijn geboortedatum werd nog steeds volgens de Juliaanse kalender op 21 maart vastgelegd. Als we dit omrekenen naar de Gregoriaanse kalender, komen we uit op 31 maart, 10 dagen later. Maar deze kalenderkwestie doet niets af aan de prachtige muziek die deze grootmeester van de late barok zou produceren.

Gedurende zijn 65 levensjaren componeerde Johann Sebastian Bach een indrukwekkende hoeveelheid zowel sacrale als seculiere werken, variërend van gezongen stukken tot instrumentale meesterwerken. Ondanks dat hij aan het einde van zijn leven in de schaduw van zijn zonen stond en na zijn dood in de vergetelheid raakte, is zijn invloed vandaag de dag onmiskenbaar in het barokke muziekrepertoire.

Bach’s nalatenschap omvat een schat aan meesterwerken, waarvan sommige nog steeds jaarlijks worden uitgevoerd, zoals de beroemde Johannes- en Mattheuspassies die rond deze tijd van het jaar veel aandacht krijgen. Deze werken blijven de harten van luisteraars wereldwijd beroeren met hun diepe emotionele impact en muzikale grandeur. Zijn Brandenburgse Concerten, een reeks van zes instrumentale composities, behoren tot de hoogtepunten van het barokke repertoire. Zozeer zelfs dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen de ruimtesonde Voyager I werd gelanceerd, enkele van deze concerten werden opgenomen op de gouden plaat die werd meegestuurd als een soort muzikale boodschap van de mensheid aan eventuele buitenaardse beschavingen. Als er ergens in de uitgestrektheid van het universum intelligent leven is, wil de mensheid zich immers van haar beste kant laten zien.

Wil je meer weten over Bach ?
Lees het volledige artikel op klassiekindekapel.be

 

Recent