Facebook Twitter Tunein YouTube

Amazing Haydn 2024 : Le Concert d’Anvers – Kamerkoor Octopus o.l.v. Bart Van Reyn

Naar goede gewoonte programmeert het festival Amazing Haydn in het najaar enkele concerten met focus op Joseph Haydn en bij uitbreiding de Weense klassiek. Afsluiten doet het festival met Le Concert d'Anvers, één van de toonaangevende Belgische kamerorkesten.

Samen met het kamerkoor Octopus o.l.v. Bart Van Reyn wordt tijdens dit concert een ode gebracht aan Haydns religieuze muziek.

Naast het Salve Regina dat Haydn, na het overwinnen van een zware ziekte, in 1771 schreef, horen wij ook de liefelijke Missa Brevis Sancti Johannis de Deo, in de volksmond ook “Kleine Orgelsolomesse” genoemd vanwege de verrukkelijke orgelsolo die erin voorkomt.  Haydn componeerde deze korte mis voor de hospitaalkerk van de Orde der Barmherzigen Brüder in Eisenstadt, uit dankbaarheid voor deze orde waarmee hij reeds in zijn jonge jaren in Wenen een heel nauwe band had.

De apotheose van het concert is Haydns geweldige “Missa in Angustiis” of Mis in bange tijden, de zgn. “Nelsonmesse”. Haydn componeerde de mis in 1798 voor het hof van Vorst Nikolaus II Esterházy. De naam die Haydn aan zijn mis gaf, verwijst o.a. naar het hachelijke klimaat waarin de mis tot stand kwam. Napoleon had in minder dan een jaar 4 grote veldslagen tegen Oostenrijk gewonnen. Dat zorgde voor enorme spanningen en vormde een steeds grotere bedreiging voor de vrede in het Europa van toen.

Nadat admiraal Nelson de vloot van Napoleon in de zeeslag van Aboukir, bij de Nijlmonding, had verslagen, bezocht hij in 1800 vorst Esterházy in Eisenstadt. Ter zijner ere dirigeerde Haydn zijn nu eens intieme, dan weer dramatisch strijdlustige mis. Wellicht ontstond pas daarna de bijnaam “Nelsonmesse”.

Wanneer : 03 november – 15.00u
Waar : Begijnhofkerk – Mechelen
Info & tickets : www.amazinghaydn.be

Recent