Facebook Twitter Tunein YouTube

Confituur boekhandelsprijs 2024 voor “Treurwil” van Rik Van Puymbroeck

Journalist en auteur Rik Van Puymbroeck werd door de Stichting Verhalende Journalistiek reeds driemaal bekroond met de titel ‘meesterverteller’ en mag nu met zijn literaire debuut Treurwil ook de Confituur Boekhandelsprijs 2024 op zijn naam schrijven.

De Confituur boekhandelaars zijn erg onder de indruk van Treurwil, een intiem en persoonlijk pleidooi voor verdriet met een universeel karakter. In Treurwil, uitgegeven bij De Bezige Bij, rouwt Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jong gestorven broer en om zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen.

Treurwil ontroert door zijn eerlijkheid en intimiteit. Het is een boek dat troost biedt aan iedereen die ooit een verlies te verwerken kreeg of krijgt. Aan ieder van ons dus. ”
(Lies, Barboek in Leuven)

Treurwil als neologisme: de wil om te treuren en het niet kunnen loslaten van geliefden. Daar puurt Van Puymbroeck een intens, bloedmooi en troostrijk boek uit.” (moet hier nog een bron bij?)

“Een literair kleinood met een tijdloos karakter over verdriet en verlies.” (moet hier nog een bron bij?)

Met de Confituur Boekhandelsprijs, die sinds 2016 wordt uitgereikt, wil het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels een verrassend, opvallend boek uit het Nederlandse taalgebied van het voorbije jaar bekronen: een boek dat meer dan de moeite waard is en het verdient om  een extra steuntje in de rug te krijgen.  Rik Van Puymbroeck volgt daarmee eerder laureaten Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck, Matthias M.R. Declercq, Peter Terrin en Jaap Robben op.

Herbeluister hieronder de recensies van de boekhandels.

Genomineerden :
1. “Iconen” – Eric Vlaminck
2. “Treurwil” – Rik van Puymbroeck
3. “Bloedzang” – Caro Van Thuyne
4. “Tosca” – Maud Vanhauwaert
5. “Oersoep” – Bregje Hofstede

De Confituur boekhandelstip hoor je elke zaterdag omstreeks 10.30u bij La Classica.

Recent