Händel – Muzikale grootheid met een stevige eetlust
Georg Friedrich Händel staat bekend als een van de grootste componisten van de barok, met meesterwerken als Messiah en Water Music. Minder bekend is zijn reputatie als levensgenieter met een stevige eetlust.
Of eerder, een veelvraat. Tijdens zijn verblijf in Rome zagen de kardinaals in wiens palazzo’s Händel te gast was, de rekening voor het eten drastisch omhoog gaan. Een rekening die ze wellicht niet met tegenzin betaalden, want ze kregen er meesterwerken als Rodrigo en La Resurrezione voor in de plaats.
Ook na zijn verhuis naar Rome bleef Händel een levensgenieter, die ook graag zijn vrienden uitnodigde voor een maaltijd. Eén van die vrienden was de schilder Joseph Goupy. Tijdens het etentje verontschuldigde Händel zich voor het karige aanbod, dat hij weet aan enige financiële moeilijkheden. Kort daarop, echter, verdween de componist even en wanneer Goupy hem even later volgde, betrapte deze hem op het genieten van een overvloedige, luxueuze dis vol dure delicatessen. Beledigd door deze schijnheiligheid schilderde Goupy een spotprent die Händel afbeeldt als een zwaarlijvige, orgelspelende varken, omringd door symbolen van zijn vraatzucht.
Deze spotprent, getiteld The Charming Brute, toont Händel gezeten op een wijnvat, terwijl voedsel rondom hem lijkt samen te smelten met zijn weelderige lichaam. Boven zijn hoofd hangen geplukte vogels, klaar om te worden bereid, terwijl hij zelf onafgebroken blijft spelen — en eten. De tekst onderaan het beeld, “I am myself alone”, benadrukt op ironische wijze Händels wereldvreemde toewijding aan zijn eigen geneugten.
Händel’s overmatige eet- maar ook zijn drinkgewoonten hadden echter ook een impact op zijn gezondheid. Zo vermoed de muziekhistoricus David Hunter dat de tijdelijke verlamming die de componist op latere leeftijd kreeg, maar ook zijn toenemende stemmingswisselingen en uiteindelijke blindheid het gevolg waren van een chronische loodvergiftiging die hij opliep door de wijn die hij dronk. In de 18de eeuw werd wijn immers vaak opgeslagen in met lood bezette wijnvaten, wat leidde tot extra blootstelling aan dit giftige metaal.
Meer over Händels leven en werk kan je lezen op de pagina over Georg Friedrich Händel op Klassiek in de Kapel.