Facebook Twitter Tunein YouTube

OXALYS FESTIVAL

Van 1 tot 5 mei 2024 stelt het Oxalys ensemble de eerste editie van het Oxalys Festival voor in La Tricoterie in Brussel. Op het programma: drie concerten waarin de muzikale ontdekkingsreis van dit 30-jarig ensemble in uiterste verfijning wordt verdergezet.

Het kamermuziekensemble Oxalys zag het levenslicht in 1993 toen negen gedreven studenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB) hun muzikale krachten bundelden. Wat aanvankelijk begon als een boeiende samenwerking tijdens hun schoolproject, evolueerde al snel tot een diepgewortelde passie voor kamermuziek die de tand des tijds heeft doorstaan. Nu, meer dan 30 jaar later, schittert Oxalys nog steeds met onverminderd enthousiasme in het plezier van gezamenlijk musiceren.

De die-hard fanclub van Oxalys houdt wellicht herinneringen over aan de prachtige concertreeksen die het ensemble organiseerde eind jaren negentig van vorige eeuw in de Onze-Lieve-Vrouw Van Goede Bijstandskerk, hartje Brussel. Laat die zoete herinneringen nu de aanleiding vormen om, meer dan vijfentwintig jaar postfactum, een nieuw jaarlijks Oxalysfestival op poten te zetten.

Wat hebben Egon Wellesz, Jan Novák, Samuel Coleridge-Taylor, Amy Beach en Eugène Walckiers gemeen? Volgens Koenraad Hofman, artistiek coördinator van Oxalys, is het dringend tijd om op de eerste editie van het Oxalys Festival topwerken uit hun oeuvre terug van onder het stof te halen: “De onophoudelijke zoektocht naar onbekend repertoire heeft de afgelopen 30 jaar een indrukwekkende en diverse lijst opgeleverd aan prachtige muziek. Deze componisten – heren en dame van stand – staan bovenaan de lijst van het Oxalys Festival. En dit in combinatie met de officiële CD-voorstelling van onze laatste boorling, gewijd aan Amerikaanse topwerk van Aaron Copland, John Adams en Wynton Marsalis. We kijken ernaar uit het publiek te mogen ontvangen.”

Tijdens het openingsconcert op 1 mei presenteert het Oxalys ensemble eveneens haar nieuwe CD “The American Album”, een eigenzinnige doorsnede van Amerikaanse kamermuziek in de 20ste eeuw.

Wanneer : 1-5 mei
Waar : La Tricoterie – Brussel
Info & tickets : www.oxalys.be

Recent